- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Posledice ukrajinskog granatiranja Vorošilovske oblasti u Donjecku - Sputnik Srbija

UŽIVO Ukrajinske snage granatirale Donjeck, ima žrtava

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini – dan 136. Ukrajinska vojska nastavlja da granatira naselja u Donbasu. Snage LNR i Rusije napreduju ka Seversku, Artjomovsku i Soledaru. U Kurskoj oblasti produženo važenje visokog nivoa terorističke opasnosti. Amerika sprema novi paket vojne pomoći Kijevu, stižu četiri sistema "himars".
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
19:44 09.07.2022
Ukrajinske snage granatirale su Kirovski rejon Donjecka i tom prilikom su dve žene poginule, dok je pet osoba ranjeno, saopštio je gradonačelnik Aleksej Kulemzin.
16:46 09.07.2022
Vašington će dodeliti Ukrajini humanitarnu pomoć u vrednosti od 368 miliona dolara, saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.
Prema njegovim rečima, 288 miliona dolara izdvaja Stejt department, a više od 80 miliona Američka agencija za razvoj (USAID) a pomoć će obuhvatiti hranu, vodu za piće, medicinsku pomoć i drugo.
Od početka ruske vojne operacije u Ukrajini, kaže Blinken, SAD su, pored vojne pomoći, obezbedile Kijevu humanitarnu pomoć u vrednosti većoj od 1,28 milijardi dolara.
16:19 09.07.2022
Ukrajinske snage gađale su danas Alčevsk, na teritoriji LNR, prvi put od 2014. godine. Grad je gađan iz višecevnih bacača raketa „himars“ koje je Kijev dobio od Amerike. Povređenih nije bilo.
14:33 09.07.2022
Suđenje ukrajinskim vojnicima za zločine počinjene u Donbasu moglo bi da bude organizovano na oslobođenim teritorijama DNR i LNR, izjavila je pomoćnica licera LNR Ana Soroka.
Ministarstvo unutrašnjih poslova LNR je ranije saopštilo da je najmanje 50 ljudi izgorelo u martu tokom požara u invalidsko-staračkom domu u gradu Kremena u Donbasu, koji su zauzele ukrajinske snage.
Iz tog ministarstva je saopšteno da bi novi međunarodni tribunal mogao objektivno da istraži zločine vojno-političkog rukovodstva i oružanih formacija Ukrajine.
„Sada u tom domu rade istražno-operativne grupe, koje utvrđuju okolnosti ovog strašnog zločina. Hvala bogu, 21 čovek je spasen, to su oni koji su mogli da hodaju. Više od 50 je poginulo. Svi materijali se usklađuju i grupišu i biće poslati tribunalu. Mislim da bi jedan od tih tribunala mogao da se uspostavi na teritoriji grada Rubežno i u Kremenoj. Upravo tu činjenicu razmatramo s posebnom pažnjom“, rekla je Soroka.
14:05 09.07.2022
14:02 09.07.2022
Oborena bespilotna letelica iznad Melitopolja
Ruska protivvazdušna odbrana oborila je ukrajinsku ofanzivno-obaveštajnu bespilotnu letelicu iznad Melitopolja, saopštio je na svom Telegram kanalu predstavnik lokalne vojno-civilne administracije Vladimir Rogov.

„Detalji o današnjim eksplozijama u Melitopolju: na nebu iznad grada PVO Rusije je oborio ofanzivno-obaveštajnu bespilotnu letelicu protivnika. To se dogodilo u blizini kombinata za proizvodnju hleba. Militanti Zelenskog nakon gasa žele da oduzmu civilima i hleb. Hvala bogu i PVO Rusije“, napisao je Rogov.

Tokom specijalne operacije ruska vojska je preuzela kontrolu nad Hersonskom oblašću i priazovskim delom Zaporoške oblasti na jugu Ukrajine. U regionima su formirane vojno-civilne administracije, počelo je emitovanje ruskih televizijskih kanala i radio-stanica, obnavljaju se trgovinske veze.
13:37 09.07.2022
12:54 09.07.2022
Vrhovni muftija Rusije Talgat Tadžudin - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2022
RUSIJA
Vrhovni ruski muftija: Mir je nedostižan sve dok nacisti terorišu Donbas
12:08 09.07.2022
EU od Moldavije ne traži da uvodi sankcije Rusiji
Evropska unija ne zahteva od Moldavije da se pridruži sankcijama protiv Rusije, ali smatra da je važno da se republika razvija u tom pravcu, izjavio je šef delegacije EU i Kišinjevu Janis Mažejks.
„Preciznog zahteva nema, ali će nam biti drago ako vidimo da je Moldavija uspela da se pridruži ovim ili onim sankcijama. Predsednica Moldacije je spominjala, na primer, da se u sferi finansija te sankcije poštuju“, rekao je Mažejks za televizijski kanal „Rlive“.
Prema njegovim rečima, od zemalja-kandidata za članstvo u EU se očekuje da postepeno približavaju svoju spoljnu politiku zajedničkoj spoljnoj politici EU.
11:39 09.07.2022
Ruski helikopter Ka-52 tokom operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2022
RUSIJA
Ruska vojska uništila položaj ekstremističkog bataljona „Tornado“ i hangar s američkim haubicama
11:17 09.07.2022
Pušilin: Saradnja DNR i Krima preko Azovskog mora
Logistička saradnja Krima i Donbasa će se razvijati preko Azovskog mora, izjavio je lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.
„Za nas je saradnja s Krimom krajnje važna, uključujući logistiku koja će se ostvarivati kroz unutrašnje rusko more, odnosno kroz Azovsko more“, rekao je Pušilin tokom sastanka s liderom Krima Sergejom Aksjonovom u luci Marijupolja.
11:00 09.07.2022
Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da će SAD dostaviti Ukrajini dodatnu humanitarnu pomoć vrednu više od 368 miliona dolara, prenosi Rojters.
Blinken je, takođe, rekao da je tokom sastanka sa šefom kineske diplomatije na marginama samita G20 u Indoneziji razgovarao o ruskoj specijalnoj operaciji u Ukrajini i da mu je preneo zabrinutost SAD zbog zbližavanja Kine s Rusijom.
10:39 09.07.2022
Administracija Zaporoške oblasti obratila se Vladi Rusije sa molbom za pomoć, pošto je kijevski režim isključio snabdevanje regiona gasom, saopštio je šef lokalne vojno-civilne administracije Evgenij Balicki na Telegramu.
„Zaporoškoj oblasti su prekinute isporuke gasa. Danas su stanovnici Zaporoške oblasti ostali bez gasa. Gasna cev nije oštećena. Shvatamo da su nas isključili. Kijevskom režimu nije potrebna Zaporoška oblast, ni ljudi, ni oblast. To su njihove metode koje su koristili i na Krimu. Metode genocida – isključivanje ljudima vode, gasa, struje“, napisao je Balicki.
10:20 09.07.2022
Snage LNR i Rusije napreduju ka Seversku, Artjomovsku i Soledaru
Snage Luganske Narodne Republike i Rusije napreduju ka gradovima Seversk, Artjomovsk i Soledar, rekao je Sputnjiku pomoćnik ministra unutrašnjih poslova LNR Vitalij Kiseljov.
„Vojska Rusije je bukvalno pre dva dana oslobodila Georgijevku, koja je između Belogorovke i Severskog. Tu je bilo veoma jako uporište, ali ih je naša odvažna vojska istisnula odatle“, rekao je Kiseljov.
Prema njegovim rečima, istog dana su na prilazima Seversku artiljeristi LNR izveli veliki napad na ukrajinske nacionaliste, koji su se povukli ka Kramatorsku.
„Naši odredi polako napreduju ka oblasti Artjomovska (Bahmuta), Sioledara. Na taj način ćemo i nadalje oslobađati naše teritorije“, dodao je Kiseljov.
10:00 09.07.2022
Velt: Amerika i njeni ključni saveznici tajno traže diplomatsko rešenje za sukob u Ukrajini
Sjedinjene Američke Države i njihovi ključni evropski saveznici tajno razgovaraju o diplomatskim načinima za okončanje sukoba u Ukrajini, navodi nemački list „Velt“.

„Čini se da su u toku tajne konsultacije Sjedinjenih Američkih Država i ključnih evropskih saveznika kako bi se pronašladiplomatska sredstva za okončanje rata“, prenosi list, ne navodeći druge detalje o tim pregovorima.

Prema oceni autora članka, razloge za „konfuziju” Zapada nije teško pronaći: većina evropskih birača je za „diplomatsko rešenje” sukoba.
09:52 09.07.2022
Ukrajinska vojska je tokom proteklog dana ispalila više od 200 projektila na oblasti desetak naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštila je Narodna milicija DNR.
U saopštenju se, takođe, navodi da su njene snage, zajedno s ruskom vojskom, u protekla 24 sata uništile dva višecevna raketna bacača „grad“, tri haubice M-77, tenk i kamion.
09:44 09.07.2022
U Donjeckoj Narodnoj Republici je za 143 dana od početka eskalacije sukoba poginulo 236, a ranjeno 2.578 civila, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.
09:31 09.07.2022
Ukrajinska vojska je jutros ispalila tri projektila takozvanog NATO kalibra od 155 milimetara na Lenjinski rejon Donjecka, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.
09:07 09.07.2022
Ukrajinska vojska je jutros ispalila dve rakete iz višecevnog raketnog sistema "himars" na naselje Irmino u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštilo je Predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre. Rakete su ispaljene iz pravca Artjomovska (Bahmuta).
09:05 09.07.2022
Snage protivvazdušne odbrane odbijaju ciljeve iznad Hersona, rečeno je Sputnjiku u pres-službi vojno-civilne administracije Hersonske oblasti.
„U toku je granatiranje grada iz pravca Nikolajeva. Radi PVO“, navedeno je u pres-službi administracije.
Tokom specijalne operacije ruska vojska je preuzela kontrolu nad Hersonskom oblašću i priazovskim delom Zaporoške oblasti na jugu Ukrajine. U tim regionima su formirane vojno-civilne administracije, počelo je emitovanje ruskih televizijskih kanala, obnavljaju se trgovinske veze.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala