- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Rezolucija Bundestaga o Bosni – virtuelna realnost u službi američke politike

© AFP 2023 / CHRISTOF STACHEPlaninska pešadija na vežbi oblasti u blizini bavarskog sela Pešadijske brigade 23. nemačkog Bundesvera u južnoj Nemačkoj, 23. marta, 2016
Planinska pešadija na vežbi oblasti u blizini bavarskog sela Pešadijske brigade 23. nemačkog Bundesvera u južnoj Nemačkoj, 23. marta, 2016 - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2022
Pratite nas
Nemačka vladajuća koalicija je sprovodnik američkih interesa na Zapadnom Balkanu a poslanici koji su izglasali Rezoluciju Bundestaga o Bosni i Hercegovini kojom se traži ukidanje konstitutivnih naroda žive u virtuelnoj realnosti.
Rezolucija Bundestaga neće doprineti boljoj budućnosti Bosne i Hercegovine kao što se zvanično tvrdi u tom dokumentu, već daljoj stagnaciji međunacionalnih odnosa i brojnih nerešenih političkih pitanja koja uporno jedna strana kandiduje međunarodnom faktoru da ih reši, smatra dekan banjalučkog Fakulteta bezbednosti Predrag Ćeranić.
Nemački Bundestag usvojio je Rezoluciju vlade Nemačke da u BiH u okviru misije Altea pošalje 50 vojnika. Istovremeno, prihvaćen je i predlog SPD-a, odnosno preporuka Vladi Nemačke u kojoj se, između ostalog, traži da se u BiH ukine koncept konstitutivnih naroda i uvede princip jedan čovek jedan glas.

Virtuelna realnost nemačke vladajuće koalicije

Prema Ćeraniću, važnije je pitanje zašto je Bundstag promenio odnos prema Hrvatima u Bosni, dok odnos te institucije prema Srbima ne čudi „pogotovo kad se ima u vidu da je Adis Ahmetović izvestilac Bundestaga za BiH“.
„Kao da žive u nekom virtuelnom svetu, nemački poslanici koji su izglasali rezoluciju tvrde da neće dozvoliti da se još jedan rat dogodi u BiH. Upravo je Nemačka uzrok dva velika, svetska rata a mnogo je doprinela i ratu devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije zato što je prva priznala i Sloveniju, i Hrvatsku, i BiH kao nezavisne države“.
Rezolucija je politička platforma koalicije na vlasti, kaže Ćeranić i dodaje da je bilo poslanika iz drugih partija koji su sasvim drugačije videli situaciju u BiH i kakav bi odnos Nemačke trebalo da bude prema Zapadnom Balkanu, ali oni su trenutno u manjini.

Rezolucija u službi predstojećih izbora

Ćeranić ističe da je politički deo Rezolucije Bundestaga važniji dok je slanje 50 vojnika u BiH ne znači mnogo jer je reč više o pitanju legitimiteta Nemačke. Podseća da su i neki poslanici tvrdili da slanje nemačkih vojnika u BiH nema legitimitet Ujedinjenih nacija.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
REGION
Dodik: Rezolucija Bundestaga u funkciji muslimanskog nacionalizma
Prema njegovim rečima, BiH je teritorija čiji suverenitet mnogi ugrožavaju što se vidi iz odnosa vlade Velike Britanije koja šalje vojne stručnjake, ili Nemačke koja šalje svoje vojnike.
„Mislim da u budućnosti možemo očekivati i neke druge vojnike. I Turska može poslati svoju jedinicu, samo se to pravo osporava onima koji su najvažniji garanti Dejtonskog sporazuma a to su susedne države. Tako da je s aspekta suvereniteta BiH ta rezolucija vrlo sporna, a 50 vojnika ne znači ništa. Sve to treba posmatrati u kontekstu predstojećih oktobarskih izbora i favorita Nemačke i Velike Britanije koji su u BiH veoma poznati.“

Naslednici Merkelove sprovode američku politiku

Stavka Rezolucije o ukidanju konstitutivnih naroda može se posmatrati u kontekstu radikalne promene odnosa Nemačke prema Hrvatima, kaže Ćeranić i dodaje da to ide u prilog Bošnjacima, a na štetu Srba i Hrvata.
Do te promene je došlo odlaskom Angele Merkel koja je vodila jednu balansiranu i uravnoteženu politiku ne samo kad je u pitanju Balkan, nego i velike sile poput Rusije.
„Angela Merkel je sagradila Severni tok 2 a njeni naslednici ne znaju ni da ga puste u rad. Merkelova je vodila nemačku politiku dok aktuelna vlada pokazuje veliku podložnost i podređenost američkoj spoljnoj politici koju samo sprovodi. Mislim da je to glavni uzrok i ove promene prema Hrvatima u BiH“, zaključio je Ćeranić.
Ceremonija odavanja počasti odlazećoj kancelarki Angeli Merkel - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
REGION
Nemačka šalje vojnike u Bosnu: Bundestag usvojio odluku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala