- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Nemačka šalje vojnike u Bosnu: Bundestag usvojio odluku

© AP Photo / Markus SchreiberCeremonija odavanja počasti odlazećoj kancelarki Angeli Merkel
Ceremonija odavanja počasti odlazećoj kancelarki Angeli Merkel - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
Pratite nas
Nemački Bundestag prihvatio je danas predlog Vlade Nemačke da u BiH u okviru misije Altea pošalje 50 vojnika.
Od 617 prisutnih poslanika Bundestaga, „za“ slanje nemačkih vojnika u Bosnu je glasalo njih 516, „protiv“ je bilo 98, a troje je bilo uzdržano.

Protiv slanja vojnika levica i desnica

Za ovaj predlog glasali su socijaldemokrate, zeleni i liberali, koji čine nemačku vladu, te opozicioni demohrišćani, dok su protiv bili Levica i desna Alternativa za Nemačku.
Istovremeno, iste stranke prihvatile su i predlog SPD-a, odnosno preporuku Vladi Nemačke u kojoj se, između ostalog, traži da se u BiH ukine koncept konstitutivnih naroda i uvede princip jedan čovek jedan glas.
Govornici iz redova socijaldemokrata, zelenih, liberala i demohrišćana osudili su, kako su rekli, secesionističku politiku Milorada Dodika, srpskog člana Predsedništva BiH, i ustvrdili da na njega utiče Vladimir Putin, predsednik Rusije, koji, kako tvrde, želi da destabilizuje zapadni Balkan u kontekstu sukoba u Ukrajini.
S druge strane, levičari i desničari su smatrali da Nemačka ne treba da šalje svoje vojnike u BiH, te da treba da se drži tradicionalne politike Nemačke - vojnog nemešanja u događaje u inostranstvu.
Bundestag je podržao Kristijana Šmita, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, i založili se da BiH što pre dobije status kandidata za članstvo u EU.

Nastić: Delovanje protiv Rusije i Kine

Levičari su ukazali na opasnost da ako Rusija u novembru ne prihvati produženje mandata EUFOR-a, EU i SAD mogu da zaključe NATO misiju, što bi, kako tvrde, bilo kršenje međunarodnog prava. Žaklin Nastić iz Levice je rekla da cilj nije zaštita građana BiH, već delovanje protiv Rusije i Kine, a da se zaboravlja uticaj Saudijske Arabije i Turske i rastući uticaj islamista.
Desničari iz AFD-a smatraju da je BiH propala država, a Rudiger Lukasen iz AFD-a je ukazao na prošle vojne misije na kojima je učestvovala Nemačka, od rata na Kosovu pa do Avganistana, za koje tvrdi da su protivni međunarodnom pravu jer nemaju odobrenje UN-a.
„Stabilnost Zapadnog Balkana svakako jeste u našem interesu jer postoji opasnost od dolaska izbeglica, rasta kriminala ili slično. Ali ovakav mandat ništa neće izmeniti“, rekao je on.
Filip Kremer iz Zelenih je rekao da Dodik provocira paramilitarnim paradama, revizionizmom istorije i pretnjom da će povući nadležnosti iz oblasti pravosuđa, poreza i odbrane sa nivoa BiH.
„Nećemo dopustiti još jedan sukob u Evropi a obnovljeni mandat za Alteu je naš početni doprinos da se takav scenario već sad preventivno spreči“, rekao je on.
Adis Ahmetović, poslanik SPD-a, je rekao da nemački angažman u EUFOR-u sprečava secesionizam i stvaranje trećeg entiteta.
„Sankcije moraju pogoditi one koji urušavaju strukture zemlje, demokratiju i prosperitet. BiH su potrebne stabilne institucije koje mogu izdržati bilo koju formu etnonacionalizma“, rekao je on.

CDU protiv ukidanja konstitutivnih naroda

Knut Abraham iz CDU/CSU je spomenuo doprinos Angele Merkel, bivše kancelarke, na povezivanju regiona kroz Berlinski proces i pozdravio je odluku sadašnje vlade Olafa Šolca da ovu politiku nastavi.
On se usprotivio predlogu SPD-a o tome da se ne nastavi koncept konstitutivnih naroda u BiH.
„Po mome mišljenju, ovde se radi o tome kako tri konstitutivna naroda učiniti ravnopravnim i garantovati manjinska prava ostalim grupama“, rekao je on, prenosi RTRS.
Nemački kancelar Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2022
REGION
Nemačko sprečavanje kandidature BiH – kazna za Dodika
Zastava na zgradi Bundestaga u Berlinu - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2022
REGION
Nemački papir protiv Srba: Ne pariraju SAD i Rusiji pa iskaljuju bes nad Beogradom i Banjalukom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala