- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Čekajući varvare | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2022
Pratite nas
U „Orbiti kulture“ istražujemo kako danas, vek od njihovog nastanka, zvuče stihovi čuvenog Aleksandrinca Konstantina Kavafisa.
Čekajući varvare | Orbita kulture
Ko je bio Konstantin Kavafis, svetski i grčki pesnik koji je proslavio grad Aleksadriju, Helene, Vizantiju ali i običnog čoveka? Šta nam danas poručuju stihovi pisani pre jednog veka i da li su čuvene pesme „Itaka“ ili „Nova Odiseja“ zapravo priče o savremenom čoveku koji se više ne može povezati ni sa rodnim tlom? Kako vek od njihovog nastanka danas čitamo stihove pesme „Čekajući varvare“ u kojoj saznajemo da su „varvari bili neko rešenje“ – za „Orbitu kulture“ otkriva Aleksandra Vuković, prevodilac i priređivač zbirke izabranih Kavafisovih pesama „Čekajući varvare“ koju je nedavno objavila izdavačka kuća „Lom“.
Kako je izgledao susret nobelovca Petera Handkea i mnogobrojnih čitalaca koji su došli da velikom piscu izraze poštovanje i dobiju potpisan primerak njegove knjige, šta ovaj dolazak znači za Srbe i šta bi poručili austrijskom piscu – za Sputnjik govore oni koji su ga čekali u dugom redu pred knjižarom Delfi, među njima i istoričar Dejan Ristić i pozorišni reditelj Ljubiša Ristić.
Šta je sve izloženo na postavci „Kozara 1942“ otvorenoj u Memorijalnom muzeju na Mrakovici, šta simbolizuju kozaračka šuma i krugovi danas, osam decenija od čuvene bitke u kojoj je stradalo na desetine hiljada Srba na Kozari i u Potkozarju, o čemu govore neki video zapisi i dokumenata prvi put izloženi u javnosti –za „Orbitu kulture“ govori Bojan Arbutina, kustos Muzeja žrtava genocida i jedan od autora izložbe.
Kako danas, četiri decenije posle objavljivanja najboljeg jugoslovenskog rok albuma „Odbrana i poslednji dani“ zvuči muzika Idola, šta je sve značila i šta sve novo donela u jugoslovenski rokenrol, zašto je pesma 'Moja si' bez presedana u našoj muzici i kako će sve to zvučati novim generacijama slušalaca remasterizovanog izdanja „Odbrane“ nedavno objavljenog u izdanju „Kroacija rekordsa“ – za Sputnjik objašnjava urednik „Leksikona Ju mitologije“, pesnik, esejista i pisac Đorđe Matić.
Kako je nastala izložba „Bibliotheca mortalis“, kolekcija od 170 fotografija sa motivima knjige na nadgrobnim spomenicima, o kakvom je jedinstvenom doprinosu kulturi sećanja reč – pitamo njenog autora, ilustratora i karikaturistu Jugoslava Vlahovića.
Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala