- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Gutljaji gase apetit i žeđ

© Fotolia / NitrKuvanje supe
Kuvanje supe - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2022
Pratite nas
Tanjir goveđe čorbe, parče tosta ili vruća pogačica, malo sira i na kraju začinjena salata – eto idealnog obroka tokom jula.
Supe i čorbe jednako dobro prijaju u letnjim mesecima, bez obzira na to da li se poslužuju na trpezi restorana na peskovitoj plaži, posle plivanja ili u stanu rashlađenom klima-uređajem. Idealno su jelo kada pritisnu vrućine.
Čorbasta jela se brzo vare, pružaju osećaj sitosti, zdrava su i – pogotovo važno u letnjim mesecima – pomažu organizmu da povrati izgubljenu tečnost.
Nije manje važno ni to što ova jela ne iziskuju mnogo vremena za pripremu, odnosno boravak u kuhinji i u blizini štednjaka. Dovoljno je jednom sedmično napuniti frižider svežim povrćem i mesom i najukusnija supa ili čorba može da se zgotovi za 45 minuta. Da bi se skratilo vreme kuvanja mesa, savet je da se ono usitni kada se kuvaju lagana, tečna jela.
Tanjir ukusne goveđe čorbe, parče tost hleba ili vruća pogačica, malo sira i na kraju začinjena salata, i eto idealnog obroka tokom jula. Takođe, kuvanje supa i čorbi ne traži specijalno kulinarsko znanje, pa mogu da ih prave početnici u kuhinji.
To su i jela koja se preporučuju bolesnima, naročito rekonvalescentima, deci, starijima. Ipak, u pojedinim slučajevima treba voditi računa o izboru namirnica. Na primer, osobe koje imaju problema sa želucem neka izbegavaju paradajz čorbe i one u koje se stavlja kisela pavlaka, piše „Politika“.
Tokom leta čorbe nemojte zapržavati, niti preterano soliti i začinjavati.

Čaša zdravlja

U toplim danima žeđ je najbolje utoliti vodom, a prijaju i prirodni, voćni sokovi i čajevi. Prisetite se ukusa soka od zove, ali ne preteruje s dodavanjem šećera.
Prirodni sokovi od voća i povrća sadrže obilje vitamina i minerala, pomažu varenje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala