- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šinzo Abe - prvi japanski premijer koji je posetio Srbiju

© AP Photo / Darko VojinovicŠinzo Abe u Srbiji
Šinzo Abe u Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
Pratite nas
Bivši japanski premijer Šinzo Abe, koji je ubijen u atentatu, bio je jedna od najmarkantijih ličnosti japanske politike sa kraja 20. i početka 21. veka. Ovaj najdugovečniji japanski premijer odlikovao se komunikativnošću. To mu je i omogućilo da ostvaruje dobre odnose sa Rusijom, ali i sa Srbijom.
Markantnost i komunikativnost ne odlikuje prilično konzervativnu japansku političku scenu, pogotovo članove Liberalno-demokratske partije kojoj je Abe pripadao, kaže novinar i dugogodišnji dopisnik agencije Tanjug iz Japana Dragan Milenković. Ova stranka, dodaje naš sagovornik, ima malo članova obrazovanih u inostranstvu, kao što je bio Abe.

Premijer sa najdužim stažom u japanskoj istoriji

Abeovo poreklo omogućilo mu je da se školuje u Americi – deda po majci, Nobusuke Kiši bio je, kako pišu inostrani mediji „ekonomski kralj“ okupirane Kine, a u ratnim vladama Japana bio je pomoćnik ministra za municiju. Nakon Drugog svetskog rata jedno vreme bio je zatvoren zbog sumnje da je počinio ratne zločine, ali je oslobođen optužbi i učestvovao je u osnivanju Liberalno-demokratske partije i bio je i premijer između 1957. i 1960.
Premijer Japana Šinzo Abe i predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
SRBIJA
Vučić: Nemerljiv doprinos Abea razvoju odnosa Srbije i Japana
Deda po ocu, Kan Abe, bogati zemljoposednik, bio je poslanik u parlamentu, kao i otac Šintaro Abe (između 1958. i 1991.), koji je pored toga bio ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom i šef diplomatije.
Ono što, prema Milenkovićevim rečima, Abea izdvaja od ostalih japanskih premijera, jeste da se najduže zadržao na toj funkciji u japanskoj istoriji.
„Tako da je jedan od najznačajnijih. Prvo je bio premijer od 2006. do 2007, a potom od 2012. do 2020. Podneo je ostavku u vreme pandemije iz zdravstvenih razloga jer su i on i otac bolovali od iste stomačne bolesti. Verovatno je to i uslovilo da posle ove rane tako brzo i premine“, kaže Milenković.

Prvi japanski premijer koji je posetio Srbiju

Abe je značajan i za Srbiju, navodi naš sagovornik, jer je prvi japanski premijer koji je posetio našu zemlju i razvoju bilateralnih odnosa dao je novi zamajac. Abeova poseta 2018. bila je prva poseta visokog japanskog državnika nakon više od trideset godina (tokom trajanja SFRJ dva japanska premijera bila su u poseti Beogradu).
Ubijeni japanski premijer Šinzo Abe - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
SVET
Preminuo Šinzo Abe od posledica ranjavanja /video, foto/
Pre manje od mesec dana, srpski predsednik Aleksandar Vučić odlikovao je Abea Ordenom Republike Srbije na lenti, najviše srpsko odlikovanje koje jedan strani premijer može da dobije.
„Kada sam čuo za odlikovanje, pomislio sam da se verovatno sprema da u oktobru, pošto je za taj mesec najavljeno da će visoka japanska delegacija posetiti Srbiju povodom 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa, baš Abe da predvodi tu delegaciju“, ističe Milenković.

Dobri odnosi sa Rusijom, ali bez rešenja kurilskog pitanja

Abe je takođe pokušavao da sklopi sporazum sa Rusijom povodom pitanja Kurilskih ostrva, koje je Rusija izgubila posle poraza od Japana 1905, a koje povratila 1945. – od tada oko ovog arhipelaga traje spor između Japana i Rusije, tako da ove dve zemlje do sada nisu potpisale mirovni sporazum.
„Abe je uspeo da uspostavi dobru komunikaciju sa predsednikom Putinom – u vreme Putinove posete lak je organizovao da Putin učestvuje na takmičenju u džudou. Smatrao je da se time približio Putinu i da će moći da ostvari neki napredak, ali mislim da je pitanje Kurilskih ostrva dobar način da se vidi kako Rusija vodi politiku kada su njene granice u pitanju“, veli Milenković.
Poslednjih godina, Abe je pokušao da unapredi japansku privredu zalažući se da žene dobiju značajniju ulogu u upravljanju kompanijama, ali i u politici, o čemu je, kaže naš sagovornik, napisao i nekoliko knjiga.

Ubijen tamo gde je počeo karijeru

Abe je ubijen tokom izborne kampanje u Nari blizu Kobea, grada za koji je pokojni japanski premijer bio izuzetno vezan – čeličana u Kobeu bila mu je prvo radno mesto nakon što se vratio sa studija iz SAD. Milenković navodi da su atentati vatrenim oružjem u Japanu vrlo retki, s obzirom na to da je posedovanje vatrenog oružja u Japanu potpuno zabranjeno.
„Tamo čak i lovci teško dobijaju dozvole, teško dolaze do oružja i pod stalnom su kontrolom“, objašnjava Milenković.
Politička ubistva bila su česta u Japanu početkom XX veka i posle II svetskog rata, ali ovaj događaj u sadašnje vreme, predstavlja veoma neobičan slučaj, zaključuje Milenković.
Šinzo Abe preminuo je nakon što je na njega atentat izvršio bivši marinac japanske mornarice Tecuja Jamagami. Teško ranjen, Abe je prevezen u bolnicu, ali su mu otkazala pluća i srce mu je stalo. Napadač je odmah uhapšen, a policiji je izjavio da je ubio Abea zato što je bio nezadovoljan njegovom politikom. Premijer Fumio Kišida prekinuo je predizbornu kampanju nakon napada na Abea i vratio se u Tokio.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala