- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Šaljite još“: Ukrajina prodaje Rusiji zapadno oružje po ceni starog gvožđa

© Sputnik / Oksana Džadan / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe NATO-a u Letoniji
Vojne vežbe NATO-a u Letoniji - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
Pratite nas
Nakon što je bugarski vojni list objavio vest da je Ukrajina prodala Rusiji dve haubice „cezar“ koje je Kijevu poklonila Francuska, mnogi su bili u neverici. Međutim, ruska kompanija „Uralvagonzavod“ je razvejala sumnje i potvrdila da su francuske haubice – stigle do njih, piše „Komsomoljska pravda“.

„Korumpirani ukrajinski vojnici učestvuju u nezakonitoj trgovini oružjem radi lične koristi, i to se ne odnosi samo na slučajeve sa haubicama“, piše između ostalog list „Bulgarian militari“.

Ruski novinar Viktor Baranec u autorskom tekstu za „Komsomoljsku pravdu“ navodi da ni sam nije poverovao u tvrdnje bugarskog lista, pogotovo što je saopšteno da su francuske haubice koštale Ruse 120.000 dolara svaka.

„Ko bi poverovao, ako takve haubice zvanično na međunarodnom tržištu oružja (a nabavilo ih je devet zemalja) koštaju i po 2,9 miliona dolara? Ispostavlja se da je ukrajinska vojska prodala dva 'cezara' po ceni nečega što spada u staro gvožđe?! Ja sam, naravno, zaključio da je bugarski list ili izmislio lažnu senzaciju kako bi podigao rejting ili se upustio u drsko trolovanje – kao osvetu zbog toga što Kijev grdi Sofiju zbog bezobraznog ponašanja prema izbeglicama iz Ukrajine. Ali, to ovde nije bio slučaj“, navodi ruski novinar.

On podseća da se ranije pojavila verzija da su Rusi jednostavno zaplenili francuske haubice tokom borbi, ali se ispostavilo da je stvar još banalnija.

„Zahvalni ukrajinski vojnici su preko nekog posrednika prodali ponos francuske odbrambene industrije“, ističe on.

Odmah nakon što je ta vest ugledala svetlost dana, u francuskim medijima su panično odreagovali vlasnici vojnog koncerna „Nekster“ gde se proizvode haubice, kao i visoki vojni zvaničnici Francuske. Izbio je ozbiljan skandal. Sve je počelo od toga što je penzionisani francuski pukovnik Žan-Mišel Kadenas izneo šokantnu tvrdnju da je ponos francuske artiljerije, samohodni sistem veličanstvenog imena 'cezar' pao u ruke ruske obaveštajne službe, piše Baranec.
Čuveni francuski advokat Ridžis de Kastelnau prozvao je na Tviteru predsednika Francuske Emanuela Makrona.
„Još jedan uspeh Makrona: Rusi su presreli dve neoštećene francuske haubice 'cezar'. Trenutno se nalaze u 'Uralvagonzavodu' radi proučavanja i mogućeg obrnutog inženjeringa. Hvala, Makron, mi ćemo platiti za to“, napisao je advokat.
Odmah je odreagovala i ruska kompanija „Uralvagonzavod“.
„Gospodine Režis, molimo vas da prenesete našu zahvalnost predsedniku Makronu zbog poklonjenih samohodnih topova. Tehnika je, naravno, osrednja, nije kao naša 'msta-s'. Ali dobro će doći za inventar. Šaljite još, razmontiraćemo“, poručili su iz ruske kompanije Francuzima.

Rusi potvrdili – francuske haubice su kod njih

„Uralvagonzavod“ je kasnije nedvosmisleno potvrdio da su francuski „cezari“ zaista kod njih, piše „Komsomoljska pravda“.
Na pitanje ruskog novinara zašto još nisu objavili u medijima fotografije sa topovima, te da Pariz već demantuje da su haubice na Uralu, dok se NATO pretvara da sumnja u takvu podmitljivost Kijeva, iz ruske kompanije su odgovorili:
„Još nije vreme. Neka sumnjaju. Uspećemo da odagnamo njihove sumnje kada dođe vreme za to“.
Prema rečima ruskog inženjera Arkadija Semčenka, glavna prednost „cezara“ je visoka preciznost, ukoliko se koriste navođeni projektili „ekskalibur“.
„Ono što bi zaista moglo da privuče naše stručnjake je sistem za upravljanje vatrom 'sigma 30' sa potpunim automatskim navođenjem. To treba da analiziramo. To je interesantno ruskim inženjerima“, istakao je on.

Šta su još Ukrajinci prodali Rusima

Kako navodi „Komsomoljska pravda“, u Ukrajini su praktično priznali da se trguje zapadnim oružjem. Prema rečima autora članka, to je zvanično uradio Biro za ekonomsku bezbednost i njegov direktor Vadim Meljnik. Pored toga, bivši komandant specijalnih snaga američkih marinaca Endrju Milbern, koji obučava ukrajinsku vojsku, takođe je priznao da je logistika isporuke američkog oružja na front nepouzdana i loše organizovana.
Još jedna potvrda toga da Ukrajinci trguju zapadnim oružjem je i oglas koji se pojavio na internetu početom leta da se prodaje američki protivtenkovski raketni sistem „džavelin“ za 30.000 dolara.
Adresa sa koje je moguće preuzeti 'džavelin' je Kijev“, navodi autor članka.
Istovremeno podseća se da je i generalni sekretar Interpola Jurgen Štok ranije govorio da strahuje da će zapadno oružje koje se isporučuje Ukrajini pasti u ruke kriminalnih organizacija, te da američke obaveštajne službe zapravo ne znaju kuda ide oružje koje se isporučuje Ukrajini.
„Cezar“ je francuski samohodni top, kalibra 155 milimetara. Posadu čini četiri-pet ljudi, a borbeni komplet se sastoji od 18 granata. Snaga motora je 410 konjskih snaga, a maksimalni domet gađanja 49-54 kilometra.
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2022
RUSIJA
Rusija optužila Zapad da oteže sukob u Ukrajini: Samo produžavate agoniju kijevskog režima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala