- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija optužila Zapad da oteže sukob u Ukrajini: Samo produžavate agoniju kijevskog režima

© AFP 2023 / TIMOTHY A. CLARYStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2022
Pratite nas
Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja optužio je zapadne zemlje da otežu krizu u Ukrajini i obećao da će svi ciljevi ruske specijalne operacije biti ostvareni.
Obraćajući se na sednici Saveta bezbednosti, Nebenzja je nabrojao države, na čelu sa SAD, koje isporučuju oružje ukrajinskoj vojsci. On je podsetio da je samo u protekloj sedmici od tog oružja poginulo šestoro civila u Donbasu, dok je preko 30 ranjeno.

„Naše zapadne kolege su, nažalost, najdirektnije povezane sa tom ukrajinskom tragedijom. Vidimo da vi stvarno podstičete nasilje i rusofobiju u Ukrajini. Zapadni pokrovitelji su izvukli kijevski pregovarački tim iz diplomatskog dijaloga za potragu rešenja i počeli su da ubeđuju sebe i ceo svet da rešenje može biti pronađeno samo na bojnom polju sa Rusijom“, rekao je Nebenzja.

Kako je istakao, „svaka od nabrojanih zemalja direktno je odgovorna za otezanje ukrajinske krize, smrt i civila i ukrajinskih vojnika, koje korumpirano ukrajinsko rukovodstvo baca na front kao topovsko meso“.
Nebenzja je konstatovao da se zapadnim naporima „agonija kijevskog režima može samo produžiti, ali ne i prekinuti“.
„Naša specijalna operacija će biti dovedena do kraja, a njeni ciljevi u potpunosti realizovani. Vi trošite milijarde na posrednički rat sa Rusijom do poslednjeg Ukrajinca. To je pravo podsticanje na nasilje sa vaše strane“, poručio je ruski diplomata.
Istovremeno je odbacio optužbe kolega iz SB UN da Rusija „želi da uništi Ukrajinu, da liši Ukrajince njihovog identiteta, da želi da spali sve ukrajinsko u toj zemlji“.
„I dalje imamo dobar odnos prema ukrajinskom narodu, ukrajinskoj kulturi i jeziku. Ukrajinci – to je blizak i prijateljski narod, ali jednostavno njihovi današnji lideri realizuju geopolitičku agendu koja je tuđa i nama i ukrajinskom narodu. Želimo da spalimo u Ukrajini procvetali neonacizam i ekstremizam, zbog kojih se ta zemlja dosledno pretvarala u anti-Rusiju, postajući direktna pretnja nama i stanovnicima Donbasa“, rekao je Nebenzja.
Testiranje nove rakete ruskog sistema PRO u Kazahstanu - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
RUSIJA
Donjeck traži pomoć od Rusije: Pojačajte raketne napade i uništite zapadno oružje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala