- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rogozin odgovorio NASA: Ne ućutkavajte nas, prvi ste pogazili princip „kosmos izvan politike“ /foto/

© Sputnik / Alexey Filippov / Uđi u bazu fotografijaGeneralni direktor ruske državne korporacije "Roskosmos" Dmitrij Rogozin
Generalni direktor ruske državne korporacije Roskosmos Dmitrij Rogozin - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
Pratite nas
Generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin je kao odgovor na optužbe NASA da Rusija koristi Međunarodnu svemirsku stanicu za političke ciljeve izjavio da su Sjedinjene Američke Države prve pogazile princip „kosmos izvan politike“.
Ranije je NASA saopštila da Rusija koristi Međunarodnu kosmičku stanicu za političke ciljeve radi podrške specijalne operacije Rusije u Ukrajini. Prema saopštenju, to se suštinski ne slaže sa glavnim zadatkom stanice da razvija nauku i tehnologiju u miroljubive svrhe.
Rogozin je savetovao američkim partnerima da ne „ućutkavaju i ne prete prstom“.

„Upravo su oni politizovali našu saradnju, uveli nezakonite sankcije protiv naših kompanija i brojnih rukovodilaca (nekadašnjih i aktuelnih) naše industrije, grubo pogazili princip 'kosmos izvan politike', sprečivši naš pristup međunarodnom tržištu mikroelektronike i komercijalnim porudžbinama, pokušavajući da uguše ruski svemir, kolevku globalne kosmonautike“, napisao je on na svom Telegram kanalu.

Rusija će, prema njegovim rečima, na svom delu stanice raditi sve što smatra potrebnim i korisnim. Zapadnim partnerima je savetovao da ukinu „svoje glupe sankcije“, ukoliko žele normalizaciju profesionalnih odnosa.
Prethodno je na sajtu „Roskosmosa“ objavljena fotografija na kojoj na MKS ruski kosmonauti poziraju sa zastavom Luganske Narodne Republike. Pored toga, „Roskosmos“ i ruski kosmonauti čestitali su LNR oslobođenje.
Fotografija je, prema pisanju „Vašington posta“, izazvala ogorčenje u američkoj kosmičkoj agenciji. Kako se navodi, NASA je optužila Moskvu da koristi MKS za podršku specijalne operacije u Ukrajini.
Nakon što je Rusija 24. februara pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, zapadne zemlje uvele su brojne sankcije Moskvi.
Umetnički prikaz egzomeseca - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2022
RUSIJA
Rogozin poziva da se nacionalizuje proizvodnja svemirske elektronike
Direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
RUSIJA
Rogozin: NATO daje Kijevu satelitske snimke privatnih kompanija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala