- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rogozin: NATO daje Kijevu satelitske snimke privatnih kompanija

© Sputnik / Sergeй Mamontov / Uđi u bazu fotografijaDirektor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin
Direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
Pratite nas
Privatni zapadni satelitski operateri prikupljaju podatke za NATO, koji zatim bivaju prosleđeni ukrajinskoj vojsci, saopštio je generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin.

„Imamo informacije iz najrazličitijih izvora. Nismo obavezni da ih otkrivamo, ali mogu reći da sve vodeće privatne kompanije, kao što je, na primer, taj isti 'Maksar', trenutno isključivo rade na stvaranju jedinstvene baze podataka koje NATO koristi za predaju konkretnih informacija ukrajinskim oružanim snagama“, objasnio je Rogozin.

On je precizirao da u to ne treba „ni najmanje sumnjati“.
Ranije su dopisnici Sputnjika pojasnili da su američki komercijalni sateliti fotografisali Zmijsko ostrvo u Crnom moru nekoliko dana pre pokušaja Ukrajine da osvoji ostrvo napadima i izvođenjem desanta. Pored toga, sateliti iste te grupe, čiji je operater „Maksar“, snimili su Rafineriju nafte u Novošahtinsku u Rostovskoj oblasti tri dana pre napada dronovima.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Zmijsko ostrvo - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2022
RUSIJA
Ponovo odbijen napad ukrajinskih snaga na Zmijsko ostrvo
Ostrvo Kejmada Grandi ili Zmijsko ostrvo u Brazilu - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2022
RUSIJA
Važna pobeda u Crnom moru: Rusija sprečila Kijev u pokušaju osvajanja Zmijskog ostrva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala