- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Nadalovih 4/4 koje nije želeo

© AP Photo / Kirsty WigglesworthRafael Nadal
Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
Pratite nas
Iako je trenutno vlasnik najviše Grend slem trofeja u istoriji tenisa, Rafael Nadal ima i najviše propuštenih slemova jer ih od početka karijere nije igrao čak 11, a sa pet mečeva se povukao ili predao, od kojih je poslednji na Vimbldonu usled pokidanih trbušnih mišića pred polufinale koje je trebalo da igra protiv Nika Kirjosa.
Od početka sezone Rafael Nadal igra fantastičan tenis, ali ga prati i neveorvatna sreća jer mu je put do trofeja bio olakšan najpre u Australiji gde nije bilo Novaka Đokovića.
Međutim, u trenutku kada je možda imao priliku da osvoji treći Grend slem trofej u sezoni na Vimbldonu, Nadala je sreća napustila i to nije prvi put spreči njegov nastup na Grend slemu.
Od njegovog debija na Vimbldonu 2003. godine španski as morao je da propusti čak 11 Grend slemova zbog povreda.
Od tih propuštenih nastupa možda su još više boleli oni trenuci kada je na Grend slemove otišao, ali morao da preda u toku ili pre meča, što se prvi put desilo 2010. godine na Australijan openu.
„Bik sa Majorke“ te godine stigao je do četvrtfinala na prvom Grend slemu u sezoni, a tamo ga je čekao Endi Mari koji je silovito ušao u duel.
Britanac je poveo sa 2:0 u setovima i 3:0 u trećem setu, a u tom trenutku Nadal je odlučio da više ne može da igra, iako je bilo jasno da je meč gotov jako brzo jer je Mari sve konce držao u rukama.
Španac je sugerisao na povredu kolena, ali se u nastavku sezone od iste oporavio i stigao do sedam trofeja.
Šest godina nakon predaje u Australiji, usledilo je i drugo Rafino povlačenje sa Grend slema i to njemu omiljenog Rolan Garosa.
Na Otvorenom prvenstvu Francuske Nadal je 2016. godine stigao do trećeg kola, ali je pred taj meč sazvao konferenciju i objavio da neće moći da igra zbog povrede ručnog zgloba.
Do kraja te sezone Nadal nije uspeo da se na pravi način vrati na teren, a poslednji poraz te godine naneo mu je Viktor Troicki, srpski teniser, u Šangaju.
Ipak, šampionski se posle oporavka vratio „kralj šljake“, a sezonu 2018. Otvorio je na Australijan openu.
Međutim, onda se dogodio gotovo identičan scenario iz 2010. godine samo sa povređenim drugim delom noge.
I te godine Nadal je stigao do četvrtifnala, samo ga je umesto Britanca čekao Hrvat Marin Čilić koji je takođe od starta meča bio bolji.
Međutim, Nadal je izgledao dobro na terenu, borio se za svaki poen i uspeo da uvede u dramatičan meč koji je posle više od tri sata igre ušao u peti set.
Hrvat je taj set otvorio brejkom i potvrdom istog, a onda ponovo u trenucima kada je rival trebalo da stigne do pobede Nadal je predao meč.
Borio se španski as gotovo četiri sata, ali kada se hrvatski as približio pobedi Nadal nije mogao da nastavi meč.
Povređenu nogu i te sezone Rafa je uspeo da zaleči i stigne do pet trofeja uključujući i Rolan Garos, ali su se problemi ponovo javili dolaskom na US open.
Od početka turnira Nadal se mučio i jedva prolazio iz kola u kolo, a u polufinale se plasirao posle napete brobe protiv Dominika Tima u pet setova.
Za mesto u finalu morao je da se ori protiv Huana Martina del Potra, koji je oduvek bio neugodan pritivnik za bilo kog člana „velik trojke“ pa i Rafu.
Opravdao je očekivanja Argentinac i poveo sa 2:0 u setovima zbog čega je stigao na samo korak od velike pobede i plasmana u finale.
Međutim, ponovo se dogodio sličan scenario koji je viđen dva puta u Australiji i zbog kojeg je Rafa često bio na meti kritika javnosti.
Nadal se ponovo požalio na koleno, ali se povela polemika o tome da li zaista nije mogao da ostane na terenu do kraja meča i kao šampion čestitita boljem u tom meču.
Posle skoro 19 godina karijere Nadal je sakupio predaje na svim Grend slemovima kada je u četvrtak uveče saopštio da se povlači sa Vimbldona i da neće odigrati polufinalni meč proitv Nika Kirjosa.
Jasno je bilo već u četvrtfinalu da se Nadal muči protiv Tejlora Frica, a onda je dan kasnije i potvrđeno da je Španac pokidao stomačni mišić.
Iako bi meč sa Australijancem bio prava teniska poslastica, Nadal je istakao da ne želi da rizikuje, a postupak će svakako naići na manju osudu nego oni koji je napravio u Australiji ili Americi kada je mečeve predao pred sam kraj.
Rafael Nadal Tejlor Fric - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
SPORT
Na organizatore Vimbldona je izvršen pritisak, ali je Amerikanac poručio: Ne zaslužujem to!
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
SPORT
Nadalovo povlačenje pomerilo termin Novakovog juriša na finale Vimbldona
Jelena Ribakina - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
SPORT
Britanska karma se zove Jelena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala