- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Britanska karma se zove Jelena

© AP Photo / Gerald HerbertJelena Ribakina
Jelena Ribakina - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
Pratite nas
Jelena Ribakina, teniserka ruskog porekla, igraće finale Vimbldona iako je igračima iz Rusije zabranjeno učešće ne prestižnom Grend slemu. Mlada Ribakina nastupa pod zastavom Kazahstana, ali je rodom iz Moskve, govori ruski jezik i definitivno je „noćna mora“ Britancima koji su učinili sve kako se upravo ruski ne bi čuo na Vimbldonu.
Stigla je na Vimbldon kao 23. teniserka sveta kojoj se nisu prognozirale velike šanse za završnicu turnira jer je na travi ove godine stizala samo do drugog kola.
Jeleni Ribakini izgleda da se ipak svidela uloga autsajdera, a kao rođena Moskovljanka imala je veliku motivaciju da osveti kolege kojima je učešće na Vimbldonu zabranjeno.
Kada su Britanci doneli odluku da ne puste Ruse i Beloruse da se takmiče na trećem Grend slemu u godini, verovatno nisu verovali da će se na turniru ipak naći rusko ime i daće stići čak do finala.
Ribakina je od prvog kola blistala na terenu! Najpre je savladala Koko Vandevedž, zatim Bjanku Andresku, a onda i Kinven Zeng, Petru Martić, da bi tek protiv Ajle Tomljanović izgubila prvi set na turniru!
Pravi izazov usledio je u polufinalu, ali ga se poreklom ruska teniserka nije uplašila. Pred njom se našla Simona Halep, šampionka Vimbldona iz 2019. godine koja iako ne igra na najvišem nivou bila je jedna od glavnih favoritkinja za trofej.
Međutim, neverovatno furiozno je Ribakina ušla u taj meč i mnogo lakše nego što bi se pretpostavilo izborila finale Vimbldona.
Ne samo da je Kazahstanu donela istoriju, jer ta zemlja nikada nije imala predstavnicu u finalu Grend slema, već je i osvetila ruske igrače kojima je bila zabranjeno da kroče na londonsku travu.
Ribakina je pod ruskom zastavom igrala od 2013. do 2018. godine, što znači da je kada je bila juniorska treća teniserka sveta nastupala kao Ruskinja.
Odluku u drugom državljanstvu donela je kako bi bila uspešnija jer je u tom trenutku Rusija imala veliki broj igračica i Jelena nije pronašla dovoljno prostora za napredak.
Kazahstan je tada prepoznao talenat i ponudio novac kako bi Ribakina našla put uspeha što se i dogodilo jer je Moskovljanka početkom godine ostvarila najbolji rang u karijeri kada je dospela na 12. mesto.
Iako ne igra pod zastavom Rusije, Jelena je emotivno podnela izostanak njenih ruskih kolega na Vimbldonu, o čemu joj je bilo teško i da govori na konferenciji.
„To nije nešto što želite da čujete, oni se bave sportom, svi žele da se takmiče, nebitno je gde su rođeni, teško mi je zbog njih. Nadam se da će sledeće godine sve biti bolje i naravno je da želim da se sve to završi što je pre moguće“, istakla je Ribakina.
Jelena je već pobedila za sebe, Kazahstan i Rusiju, ali bi titula bila prava kruna ove bajke koju u finalu završava protiv Tunižanke Ons Žabur.
Ruski će izgleda ipak odzvanjati Londonom.
Rafael Nadal Tejlor Fric - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
SPORT
Nadal je ostao bez trikova
Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
SPORT
Kraj: Nadal se povukao sa Vimbldona
Elena Ribakina - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
SPORT
Moskovljanka napisala istoriju na Vimbldonu – preko bivše šampionke do finala
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala