- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin otkrio zašto su svetska tržišta u groznici

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je situacija u Rusiji stabilna bez obzira na sankcije bez presedana koje su uvedene protiv zemlje i da se čak ostvaruje privredni rast.
On je na sednici sa članovima vlade istakao da sankcije protiv Rusije najveću štetu nanose onima koji su ih uveli.

„Ruske energetske kompanije su pouzdani partneri, a svetska tržišta su u groznici zbog poziva da se odustane od ruskih energenata. Evropljani pokušavaju da zamene ruske energente ali rezultat takvih postupaka je očekivan - to je rast cena na spot tržištima i veće cene energenata za konačne potrošače, uključujući domaćinstva. Sve to još jednom pokazuje da sankcije prema Rusiji nanose daleko veću štetu upravo onim zemljama koje ih i uvode“, rekao je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima, ako Zapad nastavi dalje da sprovodi sankcionu politiku to može da dovede do katastrofalnih posledica po svetsko energetsko tržište.
„Zapad pokušava da natera izvoznike energenata da povećaju proizvodnju, ali globalno tržište je stabilan, miran i ne trpi nikakvu nestabilnost i greške koje su se ovde dogodile nemoguće je ispraviti za dva dana“, istakao je Putin i dodao da je upozoravao strane partnere na situaciju ali da ga niko nije slušao.
Ruski predsednik je rekao da sankcije nanose štetu i ruskoj ekonomiji i da izazovi i dalje postoje.

Ekonomski blickrig Zapada je propao

Ruski predsednik je rekao da se mnogo toga postiglo zahvaljujući merama Centralne banke i vlade a da je ekonomski blickrig Zapada prema Rusiji doživeo krah.

On je takođe rekao da se neki u Rusiji odnose površno prema merama koje se moraju preduzeti u cilju ublažavanja potencijalnih pretnji, da se Rusija sa svime izborila i da se oseća samouvereno i da se na sankcije ne treba osvrtati.
"Da, treba da se osećamo samouvereno, ali moramo da vidimo opasnosti , rizici postoje i kada je reč o konkretnim sektorima privrede i kada se radi o tržištu rada", napomenuo je Putin.
On je rekao da su ruske energetske kompanije pouzdani partneri ali i da moraju biti spremne na naftni embargo EU.
Putin je rekao i da vlada radi na mogućnostima isporuka energenata prijateljskim državama i zatražio izveštaj o tome.

Situacija na tržištu hrane

Ruski predsednik je upozorio i da će situacija na svetskom tržištu hrane biti napeta i da, stoga, Rusija mora da osigura unutrašnje tržište svim osnovnim prehrambenim proizvodima.
Prema Putinovim rečima, napetost na svetskim tržištima je posledica „grešaka nekih partnera Rusije, pre svega u sferi energetike.
„To su njihovi problemi ali će imati uticaja i na nas“, rekao je Putin.
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
RUSIJA
Lavrov: Energetska i prehrambena kriza su rezultat avanturističke i nepromišljene politike Zapada
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala