- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Nisam ni nudio Blinkenu da se fotografišemo

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
Pratite nas
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je, povodom odbijanja američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da učestvuje u zajedničkom fotografisanju šefova diplomatije G20 zbog prisustva ruske strane, da on i nije zvao Blinkena da se fotografiše s njim.
Sastanak ministara inostranih poslova G20 održava se u petak na indonezijskom ostrvu Bali. Delegati u petak nisu učestvovali u ceremoniji fotografisanja učesnika sastanka G20 zbog, kako navode mediji, stava američkog državnog sekretara koji je odbio da učestvuje u tome zbog prisustva Lavrova.
„Što se tiče izjava o sastancima sa mnom, izjava da se sa mnom neće fotografisati – nikoga nisam ni pozivao da se fotografišemo. I uopšte nikoga nigde nisam pozivao. Mene je pozvala Indonezija“, rekao je Lavrov.
Na Baliju je u sredu održana pozdravna večera za delegate. Prema navodima agencije Kjodo, šefovi diplomatije zemalja „Velike sedmorke“ su odlučili d ne prisustvuju večeri u znak protesta što je na nju pozvan Sergej Lavrov.
Komentarišući mogućnost da na marginama samita razgovara s američkim kolegom Lavrov je istakao da Rusija ni za kim neće trčati nudeći sastanke.
„Nismo mi prekinuli sve kontakte sa SAD. I mi ni za kim ne trčimo, nudeći sastanke“, rekao je Lavrov novinarima.
Šef ruske diplomatije je dodao da su zemlje Zapada na zasedanju ministara inostranih poslova G20, umesto da razgovaraju o problemima u ekonomiji, gubile vreme na pomahnitalu kritiku Rusije.
„Tokom diskusije zapadni partneri su izbegavali da se pridržavaju mandata 'Grupe 20' i da se bave pitanjima svetske ekonomije, pronalaženjem sporazuma kojima bi se u okvirima Ujedinjenih nacija postigla rešenja za stabilan razvoj i praktično su se odmah, kako bi uzeli reč, bacali na pomahnitalu kritiku Rusije u vezi sa situacijom u Ukrajini“, rekao je Lavrov.
Ruski ministar se na marginama sastanka u četvrtak sastao sa šefovima diplomatije Kine i Turske, a danas će razgovarati s kolegama iz Indije, Indonezije, Argentine i Brazila.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala