- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Rusija je sposobna da garantuje energetsku bezbednost Evrope

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaGasovod "Gazela" kojim se ruski gas isporučuje u EU
Gasovod Gazela kojim se ruski gas isporučuje u EU - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
Pratite nas
Rusija je sposobna da garantuje energetsku bezbednost Evrope i da spreči da evropski građani dobijaju prekomerne račune za struju i gorivo, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Potpuno odbacujemo bilo kakve naznake ili direktne izjave o tome da ruska strana koristi gas ili naftu kao oružje za politički pritisak. To nije tako. Rusija dosledno ispunjava sve svoje obaveze i, kao i do sada, spremna je da garantuje potpunu energetsku bezbednost Evrope. I Rusija je sposobna da garantuje evropskim građanima da neće dobijati prekomerne račune za struju i gorivo kakve sada dobijaju poreski obveznici u evropskim državama“, rekao je Peskov.
Ruski Gasprom je sredinom juna smanjio obim isporuka gasa „Severnim tokom 1“ zbog zastoja u radu nemačkog Simensa, koji zbog sankcija Kanade protiv Rusije ne može da vrati s remonta turbinu na kompresorsku stanicu „Portova“.
Ministar ekonomije Nemačke Robert Habek je u četvrtak pozvao Kanadu da reši problem isporuke turbine za gasovod „Severni tok 1“, zamolivši je da se ta turbina uputi u Nemačku, umesto u Rusiju i tako reši pravni problem u vezi s dostavljanjem turbine.
U nemačkoj vladi je potvrđeno da je Kanada poslala pozitivne signale u vezi sa vraćanjem turbine za „Severni tok 1“, s tim što se još ne zna kada će proces slanja turbine početi.
Prema rečima Peskova, ukoliko Kanada pošalje turbinu, obim isporuka gasa će biti povećan.
„Znate da postoji određena procedura na gasovodima, ti radovi se obavljaju svake godine. Niko nije izmislio nikakve nove radove. Ako ta turbina stigne posle remonta, to će omogućiti povećanje obima isporuka. Pitanje je samo jedno – zbog čega to nisu uradili odmah“, rekao je Peskov.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
RUSIJA
Mediji: Kanada izneverila Ukrajinu s turbinama za „Severni tok 1“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala