- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Iza usvajanja rezolucije o „genocidu“ u Srebrenici, Tirana sprema još zloslutniju

© Sputnik / Kostis Ntantamis / Uđi u bazu fotografijaGrb Albanije na trgu u Tirani
Grb Albanije na trgu u Tirani - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
Pratite nas
Rezolucija o Srebrenici, usvojena u parlamentu Albanije, otvara vrata za još jednu rezoluciju o navodnom „genocidu“ koji su počinili Srbi na Kosovu i Metohiji kakvu je Priština već usvojila a sve u sklopu pritisaka na Srbiju zbog neuvođenja sankcija Rusiji, mišljenja je Milisav Paić, direktor Srpskog spoljnopolitičkog kruga.
Parlament Albanije usvojio je kasno sinoć rezoluciju kojom se osuđuje, kako je rečeno, genocid u Srebrenici. Milisav Paić, bivši ambasador, nije iznenađen ovom rezolucijom a podseća da je albanski premijer Edi Rama u više navrata rekao da će Albanija u svemu slediti evroatlansku politiku, pa i kad je reč o odnosu prema događajima u bivšoj Jugoslaviji.

Albanija sprema rezoluciju i o Kosovu

Paić je uveren da je rezolucija doneta u sklopu bošnjačkog obeležavanja takozvanog stradanja muslimana u Srebrenici.
"Očigledno je da se radi o orkestriranoj kampanji koja dolazi iz zapadnih centara moći – Velike Britanije, Nemačke i Amerike. Videli smo da je i austrijski parlament usvojio skoro identičnu rezoluciju. To je uradila i Severna Makedonija i ostale države u okruženju među kojima je poslednja evo sad Albanija. Dakle, sve se dešava po nalozima koji dolaze iz pomenutih zapadnih zemalja,“ ocenjuje Paić.
Prema njegovim rečima, ovo „zatrpavanje“ rezolucijama o "genocidu" u Srebrenici koju i predstavnik Sarajeva u Ujedinjenim nacijama uporno i dalje pokušava da progura dešava se kao još jedan vid pritiska na Srbiju jer se u svim tim rezolucijama srpski narod etiketira kao genocidan. A kako kaže, ne može se zanemariti ni činjenica da je Srbija pod pritiskom, između ostalog i zbog dešavanja u Ukrajini, što je sve deo ovog "paketa pritisaka".

Uz blagoslov Zapada

„Svi smo videli da je pre nekoliko dana Evropski parlament usvojio svoju rezoluciju u u kojoj se od Srbije zahteva da ukoliko želi da nastavi svoj evropski put, mora da uvede sankcije Rusiji kao i da sa Kosovom i Metohijom potpiše sveobuhvatni sporazum koji bi trebalo da rezultira priznanjem samoproglašene kosovske državnosti,“ ističe Paić.
Parlament Albanije u Tirani - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
REGION
Albanski parlament doneo rezoluciju o „genocidu u Srebrenici“
Zato, po njegovom mišljenju, na sve ove rezolucije treba gledati u sklopu šireg međunarodnog konteksta u kom Srbija treba da se žigoše kao izvor nestabilnosti u regionu i kao država koja se ne suočava sa onim što je učinjeno tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije.
„U jednoumlju koji se veštački drži u Evropi ali i u većem delu sveta pod pritiskom Amerike i njenih evropskih satelita, žele da i na taj način pokažu da Srbija prkosi politici Zapada. Tako da možemo reći da je ovo jedan novi pojačani pritisak na Srbiju, pogotovu što albanski parlament namerava da donese još jednu rezoluciju koja će, po svemu sudeći, biti pandan ovoj srebreničkoj a odnosiće se na obeležavanja „zločina“ koje su Srbi počinili na Kosovu i Metohiji,“ upozorava Paić.
Naš sagovornik zaključuje da je sve je ovo deo iste kampanje za izolaciju Srbije i nastojanja da joj se nametne kompleks odgovornosti za dešavanja u regionu tokom devedesetih godina, ali da sve ovo treba gledati i u sklopu sadašnjeg geopolitičkog stava Zapada koji se vodi suzbijanjem imaginarnog malignog uticaja Rusije na ovaj region, odnosno na Srbiju.

Spremaju i „dan sećanja na Račak“

Prema pisanju albanske štampe, u Albaniji je u pripremi i nacrt rezolucije prema kome će se tražiti od Srbije priznanje da "krši međunarodne konvencije, uključujući Konvenciju o sprečavanju kažnjavanja zločina genocida, da je počinila ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i genocid na Kosovu u periodu 1998-1999“. Takođe će zahtevati od Srbije da se rasvetli sudbina onih koji se smatraju nestalima i da se privedu pravdi počinioci tih dela.
U rezoluciji bi, prema istim navodima, pozvali Srbiju da plati odštetu za navodni genocid i zločine protiv čovečnosti i da „prestane da provocira državu Kosovo“. Sličnu rezoluciju je predložio nedavno i opozicioni lider Salji Beriša, ali je ona odbijena u albanskom parlamentu jer nisu želeli da iza potpisnika rezolucije stoji ime nekoga ko je nepoželjan na Zapadu.
Skupština Albanije, prema ovom predlogu, zatražila bi od svih albanskih državnih institucija da se maksimalno angažuju na potpunom obelodanjivanju onoga što se dogodilo na Kosovu, kao i da se 15. januar odredi kao "Dan sećanja na genocid u Račku i nad Albancima na Kosovu".
Pristalice i podržavaoci OVK-a - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2022
SRBIJA
Ramina akcija u odbrani OVK: Udario sad i na Dika Martija
Inače, alabanski parlament se, usvajajući svoju rezoluciju, pozvao na tri rezolucije koje je Evropski parlament usvojio na temu Srebrenice 2005, 2009. i 2015. godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala