- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Rezolucija Bundestaga u funkciji muslimanskog nacionalizma

© Sputnik / Maksim Durnev / Uđi u bazu fotografijaMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je rezolucija nemačkog Bundestaga nepotrebna, puna netačnih kvalifikacija i u funkciji je muslimanskog nacionalizma.
On je ponovio da je "BiH neuspešan eksperiment međunarodne zajednice, kojem ne pomažu ni deklaracije ni rezolucije poput ove".
"Ako su krivci za neuspeh BiH Milorad Dodik i Dragan Čović, zašto je BiH imala najpre građanski rat u kojem se nisu pitali Dodik i Čović, a zatim godine protektorata, u kojima se opet nisu pitali Dodik i Čović", upitao je srpski član Predsedništva BiH.
Zato, kazao je, ovu rezoluciju vidi kao "još jedno zamazivanje očiju, ovoga puta nemačkoj javnosti.
Upitan da prokomentariše rezoluciju Bundestaka u kojoj se on i Čović pominju kao političari čije delovanje je "usmereno ka uništavanju BiH" kao zemlje različitih naroda, Dodik je u izjavi za Srnu rekao:
"Svaka ovakva ili slična rezolucija, hrana je muslimanskim nacionalistima koji pod izgovorom demokratije traže ukidanje prava naroda, na čemu BiH i počiva".
On je istakao i da "Nemačka zaista želi dobro BiH, kako govore, uložili bi svoj uticaj u EU i dali status kandidata BiH".
"Međutim, ovako im je lakše da pišu bespredmetne rezolucije koje nikome nisu od koristi, izuzev onih koji se hrane ovakvim međunarodnim aktivnostima, a to su muslimanski nacionalisti", konstatovao je Dodik.
Bundestag je usvojio rezoluciju pod nazivom "Podrška BiH na putu u bolju budućnost" kojom se od nemačke vlade traži da se u EU založi za "sankcije protiv onih koji potkopavaju teritorijalnu integritet i ustavni poredak BiH".
Ceremonija odavanja počasti odlazećoj kancelarki Angeli Merkel - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
REGION
Nemačka šalje vojnike u Bosnu: Bundestag usvojio odluku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala