- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Uspon i pad Borisa Džonsona

© AP Photo / Ben StansallBritanski premijer i lider Konzervativne partije Boris Džonson poslednjeg dana predizborne kampanje u Velikoj Britaniji
Britanski premijer i lider Konzervativne partije Boris Džonson poslednjeg dana predizborne kampanje u Velikoj Britaniji - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
Pratite nas
Britanski premijer Boris Džonson završio je karijeru na čelu Konzervativne partije, a verovatno i Vlade, posle tri godine u Dauning stritu 10. Njegov meteorski politički uspon završen na sličan način na koji je počeo.
Džonson, bivši gradonačelnik Londona i novinar imao je lošu reputaciju ženskaroša i čoveka koji je fabrikovao izvore za svoje novinske članke, ali mu je serija nedavnih skandala „došla glave“ – od „partigejta“ u kom je održavao žurke u premijerskoj rezidenciji dok su Britanci bili zatvoreni u kuće usled pandemije virusa korona, do gej afere u kojoj je optužen kako je znao da je konzervativni poslanik Kris Pinčer seksualno uznemiravao dvojicu muškaraca i to pre nego što ga je unapredio.

Pad koji nalikuje usponu

Džonsonov pad nalikuje njegovom usponu – na čelno mesto Konzervativne partije došao je umesto Tereze Mej pošto je ona preživela glasanje o poverenju u parlamentu, ali su je sive eminencije partije nagovorile da podnese ostavku posle katastrofalnih rezultata na izborima za evropski parlament. Slično se desilo i Džonsonu, čiji su konzervativci pretrpeli katastrofalan poraz na lokalnim izborima u maju ove godine.
Džonson je zaplivao ka uspehu kada je izabrao stranu na referendumu o Bregzitu, za koji se zalagao, pobedivši Džeremija Hanta, koji je bio na čelu struje konzervativaca za ostanak u EU.
© AP Photo / Victoria JonesBoris Džonson i kraljica Elizabeta Druga
Boris Džonson i kraljica Elizabeta Druga - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
Boris Džonson i kraljica Elizabeta Druga
Prvi veliki skandal Džonsonove vladavine kada je Vrhovni sud presudio da je njegova vlada prekršila zakon dajući „nezakoniti savet“ kraljici Elizabeti molbom da se suspenduje rad parlamenta na pet nedelja tokom Bregzita.
Usledili su meseci zastoja u Donjem domu parlamenta, pošto se više od 20 konzervativnih poslanika pobunilo i pridružilo opoziciji u pokušaju da se u parlamentu preokrenu rezultati referenduma o izlasku iz EU. Iako je na taj način izgubio većinu, Džonson nije imao milosti prema pobunjenicima, ali je uspeo da nadmaši protivnike, jer je na izborima koji su usledili osvojio većinu obećavajući da će sprovesti Bregzit do kraja.

Korona skandali

Slavlje konzervativaca zbog pobede ubrzo je prekinuto usled izbijanja pandemije virusa korona, koja je u Britaniju stigla u januaru 2020. Početna strategija Džonsonove vlade bila je održava blage mere nadzora i higijene i bila je na udaru kritika opozicije. Džonsonova vlada uvela je lokdaun u martu, ali je i ta odluka naišla na kritike, ovaj put od njegovih Torijevaca, ali i preduzetnika i velikog dela javnosti koji su je ocenili kao preteranu.
Britanci su vakcinaciju protiv virusa korona sprovodili daleko brže od ostatka Evrope, pa se ta zemlja brže otvorila od drugih, a Džonson se hvalio kako je ta činjenica doprinela i bržem ekonomskom oporavku. Međutim, zabrana uvoza ruskih nafte i gasa usled krize u Ukrajini, oslabila je ekonomski procvat posle korone.
© AP Photo / Ian VoglerBoris Džonson
Boris Džonson - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
Boris Džonson
Sam lokdaun zbog korone doneo je niz afera u Britaniji. Glavni Džonsonov savetnik za epidemiologiju Domikin Kamings primoran je u decembru 2020. da podnese ostavku pošto nije poštovao zatvaranje. U junu 2021. ministar zdravstva Met Henkok takođe je dao ostavku pošto je bio u vezi sa savetnicom u ministarstvu i nije poštovao mere distanciranja.
U decembru prošle godine izbio je „partigejt“, kada su se u javnosti pojavile optužbe da su u Dauning stritu održavane žurke usred pandemije, kada je većina Britanaca morala da bude zatvorena u svojim kućama.

Seksualni skandali

Ono što je zadalo završni udarac Džonsonovom vođstvu bila je serija seks skandala među konzervativnim poslanicima. Od poslednjih izbora, šest poslanika Konzervativne partije našlo se na udaru optužbi za različite nivoe seksualnih prestupa, od gledanja pornografije u parlamentu, do seksualnog uznemiravanja i silovanja.
Kap koja je prelila čašu bio je slučaj Krisa Pinčera, koji je suspendovan iz partije zbog seksualnog uznemiravanja dvojice muškaraca. Služba za informisanje Dauning strita neprestano je menjala svoju priču o tome da li je Džonson znao za te optužbe pre nego što je Pinčer unapređen na višu funkciju.
Usledio je niz ostavki ministara, a „nogu su povukli“ Sadžid Džavid, ministar za zdravstvo i Riši Sunak, ministar finansija.

Najava kriza vlasti u zapadnim zemljama

Džonsonova ostavka možda će dozvoliti britanskim vlastima da podvuku crtu ispod sedam meseci skandala, ali da li će rešiti krizu sa kojom se suočava Velika Britanija. Ni konzervativci ni opozicija ne dovode u pitanje sankcije prema Moskvi, već gorljivo podržavaju Ukrajinu protiv Rusije. Najverovatnija politička debata sada će se odnositi na to da li će Velika Britanija ponovo na neki način da uđe u EU, bilo da se vrati u zajedničko tržište ili na neki drugi način, piše „Sputnjik internešnel“. To bi moglo da dovede do ponavljanja parlamentarne anarhije iz jeseni 2019, osim što opšti izbori možda ne bi razrešili taj politički čvor.
© AP Photo / Gregorio BorgiaEmanuel Makron i Boris Džonson
Emanuel Makron i Boris Džonson - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
Emanuel Makron i Boris Džonson
Lider opozicije, vođa laburista Kir Starmer, nada se da će postati premijer posle sledećih izbora, ukoliko i on ne podnese ostavku zbog skandala u vezi sa kršenjem lokdauna. Da bi to postigao, proglasio je Bregzit završenim poslom i tako došao u sukob sa većinom u svojoj partiji, koja se zalagala za ostanak u EU. Osim što tvrdi da će dobiti koncesije Brisela u vezi sa Severnom Irskom, „jer on nije Boris“, on nema ideje koje ga razlikuju od prethodne dve vlade Torijevaca.
Američki anti-ratni bloger Leri Džonson veruje da je pad Borisa Džonsona samo prvi u nizu domino-efekata kriza vlasti koji će uslediti zbog proksi konflikta Zapada protiv Rusije. Francuski predsednik Emanuel Makron izgubio je većinu u parlamentu, a sledeća kriza čeka nemačkog kancelara Olafa Šolca, predviđa Leri Džonson.
Vestminsterska palata i most u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
SVET
Sve burnije u Britaniji: Vlada se osipa — otišlo još troje ministara; sve oči uprte u Džonsona
Britanski parlament - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2022
SVET
Masovne ostavke u vladi Borisa Džonsona
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala