- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sve burnije u Britaniji: Vlada se osipa — otišlo još troje ministara; sve oči uprte u Džonsona

© Sputnik / Aleks Maknoton / Uđi u bazu fotografijaVestminsterska palata i most u Londonu
Vestminsterska palata i most u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
Pratite nas
Bura u Belikoj Britaniji se ne smiruje – danima pljušte ostavke u vladi premijera Borisa Džonsona, a poslednje u nizu su ostavke još troje ministara. U narednim satima se očekuje izjava britanskog premijera Borisa Džonsona o potresu u vladi, javlja Bi-Bi-Si. Britanski mediji javljaju da je britanski premijer spreman da podnese ostavku.
Mediji navode da je Džonson pristao da podnese ostavku na mesto lidera konzervativaca i da će ostati premijer do jeseni.
Posle ministara zdravlja i finansija, Sadžida Džavida i Rišija Sunaka, koji su ostavke podneli u utorak u razmaku od samo 10 minuta, vladu Borisa Džonsona napustili su i ministar za Vels Sajmon Hart, ministar za Severnu Irsku Brendon Luis i ministarka obrazovanja Mišel Donlan.
Mediji prenose da je Hart podneo ostavku pošto je Džonson smenio ministra za stambena pitanja Majkla Gouva koji je, kako se navodi, rekao premijeru da treba da podnese ostavku.
Luis je na Tviteru objavio da više ne veruje da je vlada u stanju da podrži vrednosti kao što su poštenje, integritet i uzajamno poštovanje.
Ministarka obrazovanja je na Tviteru objavila da na veliku žalost mora da napusti britansku vladu.
Inače, do sada je vladu Borisa Džonsona napustilo 50 zvaničnika vlade, među kojima petoro ministara.
Podsetimo, ministri zdravlja i finansija podneli su ostavke odmah nakon izvinjenja britanskog premijera zbog postavljanja poslanika Krisa Pinčera na mesto zamenika predsednika poslaničkog kluba Torijevaca, optuženog za nedolično seksualno ponašanje.
Britanski parlament - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2022
SVET
Masovne ostavke u vladi Borisa Džonsona
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala