- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Peking: SAD je najratobornija zemlja u svetskoj istoriji

© AP Photo / Liu ZhengPortparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan
Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan  - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države su najratobornija zemlja u svetskoj istoriji, one su postale najveća pretnja za mir i razvoj na planeti, izjavio je portparol Ministarstva inostranih poslova Kine Džao Liđijan.
Šef Federalnog istražnog biroa (FBI) Kristofer Rej i rukovodilac britanske kontraobaveštajne službe MI5 Ken Makalum su ranije saopštili da Kina predstavlja sve veću pretnju u oblasti industrijske špijunaže.
„Činjenice su u punoj meri dokazale da SAD predstavljaju najveću opasnost za mir i razvoj u celom svetu. Pozivamo nadležnog predstavnika obaveštajne službe SAD da promeni svoj mentalitet, da se objektivno i racionalno odnosi prema razvoju Kine i da prestane da širi glasine i daje neodgovorne izjave“, rekao je diplomata.
On je dodao da američki političari stalno preuveličavaju „kinesku pretnju“, kleveću i napadaju Kinu, a da su izjave predstavnika američke obaveštajne službe pune ideoloških predrasuda i duboko ukorenjene mentalitetom „Hladnog rata“ i „igre na sve ili ništa“.
„Sjedinjene Američke Države su nedavno obeležile 246. Dan nezavisnosti. Ako se osvrnemo na više od 240 proteklih godina, SAD nisu ratovale svega 16 godina. To je definitivno najratobornija zemlja u svetskoj istoriji“, rekao je Liđijan.
Diplomata je, takođe, rekao da britanske službe MI5 i MI6 namerno objavljuju izveštaje koji izazivaju strah, projektujući sopstveno nečasno ponašanje na Kinu.
„Njihov cilj je da naduvaju teoriju o kineskoj pretnji i da izazovu konfrontaciju“, ocenio je diplomata.
Liđijan je naglasio da je cilj razvoja Kine u tome da omogući kineskom narodu da živi srećno i u blagostanju i da nije usmeren ni protiv koga.
Kineski diplomata je preporučio šefu MI5 da se „otarasi svojih demona i da izađe iz tamne sobe na sunčevu svetslost“, jer je besmisleno igrati „na sve ili ništa“ i stvarati umišljene neprijatelje.
Vojnik Kfora i NATO zastava u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
SVET
Kina: NATO predstavlja sistematski izazov miru i stabilnosti, njihove ruke su umrljane krvlju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala