- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina: NATO predstavlja sistematski izazov miru i stabilnosti, njihove ruke su umrljane krvlju

© AFP 2023 / Armend NimaniVojnik Kfora i NATO zastava u Prištini
Vojnik Kfora i NATO zastava u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
Pratite nas
NATO predstavlja sistematski izazov za mir i stabilnost u celom svetu, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Liđijan, komentarišući novi Strateški koncept Alijanse.
„Takozvani novi Strateški koncept NATO-a zanemaruje činjenice, izvrće istinu, ocrnjuje spoljnu politiku Kine, daje neodgovorne izjave o normalnom vojnom razvoju Kine i nacionalnoj odbrambenoj politici, podstiče konfrontaciju i sukob. Ispunjena je mentalitetom hladnog rata i ideološkim predrasudama. S tim u vezi, Kina izražava ozbiljnu zabrinutost i odlučan protest“, rekao je on.
Po njegovim rečima, NATO pretenduje na ulogu odbrambene organizacije, ali u stvari nastavlja da širi svoj uticaj na nove regione i svuda pokreće ratove.
Kineski diplomata je konstatovao da su „ruke NATO-a umrljane krvlju naroda sveta“.
„Kineski narod neće zaboraviti zločin NATO-a na čelu sa SAD koji je bombardovao ambasadu Kine pre 23 godine. Sada je NATO ponovo pružio svoje pipke u azijsko-pacifički region, uzaludno pokušavajući da izveze mentalitet hladnog rata i blokovsku konfrontaciju“, dodao je Džao Liđijan.
Tokom samita u Madridu usvojen je novi Strateški koncept NATO-a do 2030. godine. U njemu se navodi da politika Kine protivreči interesima i vrednostima organizacije.
Zastava NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
RUSIJA
NATO usvojio novi Strateški koncept: Rusija direktna pretnja po bezbednost
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala