- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Ostavka britanskog premijera neizbežna, slična sudbina preti i drugim evropskim liderima

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaPolicajci sa maskama na Crvenom trgu u Moskvi.
Policajci sa maskama na Crvenom trgu u Moskvi.  - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
Pratite nas
Predsednik Saveta federacije Rusije Valentina Matvijenko izjavila je da je britanski premijer Boris Džonson bio glavni rusofob i jastreb. Prema oceni Matvijenko, njegova ostavka je neizbežna zbog velikog nepoverenja građana.

„Britanske vlasti su antiruskim raspoloženjem uticali na opadanje standarda sopstvenih građana i to je dovelo do ostavke premijera. Džonson je diskreditovao samog sebe kao političar i premijer u očima građana i po mom mišljenju zaslužuje adekvatnu ocenu“, istakla je Matvijenko.

Ona nije isključila da sudbina Džonsona može da snađe i druge evropske lidere.
„Oni (evropski lideri) ne razmišljaju o posledicama, o tome do čega će to dovesti u njihovim zemljama. Uverena sam da Džonsona neće jedinog snaći takva sudbina“, istakla je ona.
Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev takođe je komentarisao političku krizu u Londonu, ocenivši da je to opravdana posledica „britanske drskosti i nesposobne politike“.
„Odlaze najbolji prijatelji Ukrajine. 'Peremoga' (pobeda pristalica Majdana nad režimom Janukoviča 2014.) je u opasnosti. Prvi odlazi... Opravdana posledica britanske drskosti i bezidejne politike. Posebno na međunarodnom planu. P.S. Čekamo vesti iz Nemačke, Poljske i baltičkih država“, napisao je on.
Kremlj: Džonson nas ne voli baš mnogo, ne volimo ni mi njega
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je na pitanje o krizi u Britaniji, kratko rekao:

„Džonson nas ne voli, a ni mi njega.“

Na pitanje da li se Džonsonova verovatna ostavka može tumačiti kao krah antiruske politike i da li ima nade da će novi kabinet zauzeti balansiraniji stav, on je odgovorio:.
"Mislim da pitanje nije pravilno postavljeno, nije to nikakav krah i nije na nama da dajemo ocene retorike britanske vlade. Tamo je veoma komplikovan politički sistem i na čelu vlade može da bude i neko ko uopšte nema podršku u društvu. Britanci treba sami da daju ocenu rada svoje vlade", rekao je Peskov.
Britanski mediji su ranije danas javili da je Džonson pristao da podnese ostavku na mesto lidera konzervativaca, a obraćanje se očekuje za nekoliko sati.
Džonson će ostati premijer do jeseni, navode mediji, dodajući da će trka za lidera Konzervativne partije biti održana ovog leta. Novi premijer će, kako se očekuje, biti imenovan do konferencije torijevaca u oktobru.
Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
SVET
Džonson podneo ostavku, britanska šefica diplomatije odustala od sastanka G20
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala