- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Matvijenko: Moskva spremna na ozbiljan odgovor ako potraje zabrana tranzita robe u Kalinjingrad

© Sputnik / Mihail GolenkovKalinjingrad
Kalinjingrad - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
Pratite nas
Predsednik Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko nazvala je potez litvanskih vlasti da zabrane teretni tranzit robe koja je pod sankcijama Evropske unije u Kalinjingrad krajnjom nepromišljenošću, nedopustivom u međunarodnim odnosima. Takođe je dodala da Moskva pomno prati situaciju i da je spremna na ozbiljan odgovor.

„U svom bezakonju već dolaze do krajnosti. Jasno je da su sankcije protiv Rusije potpuno nelegitimne i da nemaju ni osnova ni pravnih normi. Ali, uvođenje sankcija na prevoz robe iz jednog dela Rusije u njen drugi deo ili njegova kontrola je krajnja nepromišljenost, nedopustiva u međunarodnim odnosima“, objasnila je ona.

Ona je dodala da Rusija smatra da će Viljnus ukinuti sva ograničenja na tranzit robe u Kalinjingrad i da će se situacija regulisati, ali i da je Moskva spremna na ozbiljan odgovor.

„Upozorili smo Litvaniju i Evropsku uniju o našim mogućim merama, pomno pratimo situaciju i nadamo se da će, ipak, razum preovladati i da će biti donete političko-pravne odluke, koje neće ometati prevoz robe u Kalinjingrad. Uzdamo se u zdrav razum, ne bismo želeli da i ova situacija preraste u ozbiljnu konfrontaciju. Ali, ako takve mere ne budu usvojene, i to bez odlaganja, bićemo prinuđeni da značajnije reagujemo“, izjavila je Matvijenko na konferenciji za medije.

Matvijenko je još istakla da će odgovor ruskih vlasti na zabranu tranzita biti osetan, i da je u toku razmatranje mera.
Prethodno je gubernator Kalinjingradske oblasti Anton Alihanov izjavio da bi potpuna zabrana uvoza i izvoza bilo kakve robe preko baltičkih zemalja mogla biti jedna od mogućih mera Rusije kao odgovor na tranzitna ograničenja u tu oblast.
Ranije je onlajn izdanje nemačkog „Špigla“, pozivajući se na svoje izvore objavilo da bi blokada prevoza robe u Kalinjingrad koji je uvela Litvanija uskoro mogla da bude ukinuta na zahtev Nemačke.
Evropska unija je obustavila teretni saobraćaj iz Rusije u evropske zemlje još početkom aprila, ali je prevoz robe u Kalinjingradsku oblast bio izuzet iz tih ograničenja. Zabrana koju je kasnije uvela Litvanija odnosi se samo na teretni tranzit robe koja je pod sankcijama Evropske unije. Litvanska železnica je obavestila Kalinjingradsku železnicu o tome da se od 18. juna prekida prevoz robe koja je pod sankcijama EU.
Kalinjingradska oblast - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2022
RUSIJA
Rusija ne treba da brine za Kalinjingrad
Kalinjingrad - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
RUSIJA
Ruski senator: EU mora da ukine blokadu Kalinjingrada ili će Rusiji biti „odrešene ruke“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala