- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski senator: EU mora da ukine blokadu Kalinjingrada ili će Rusiji biti „odrešene ruke“

© Sputnik / Igor Zarembo / Uđi u bazu fotografijaKalinjingrad
Kalinjingrad - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
Pratite nas
U slučaju da Evropska unija ne popravi situaciju sa transportnom blokadom Kalinjingrada, osporiće dokumente o članstvu Litvanije u EU i u tom slučaju će Moskva imati „odrešene ruke“ za rešavanje problema na način koji sama izabere, izjavio je šef Komisije za zaštitu nacionalnog suvereniteta Saveta federacije Rusije Andrej Klimov.

„Ako Evropska unija odmah ne ispravi drsku ludoriju Vilnjusa, sama će za nas osporiti legitimitet svih dokumenata o članstvu Litvanije u EU i dati nam odrešene ruke za rešavanje litvanskog problema kalinjingradskog tranzita na način koji mi izaberemo“, napisao je političar na Telegramu.

On je istakao da je na 20. godišnjicu „Zajedničke izjave o tranzitu između Kalinjingradske oblasti i ostatka teritoriji Rusije“, između Rusije i Evropske unije, Litvanija odlučila da zaustavi skoro 50 odsto tereta koji se železnicom prevozi preko njene teritorije u kalinjingradskom pravcu.
„Viljnus je na taj način sebi pomerio stolicu na kojoj je sedeo svih ovih godina kao zemlja članica EU“, napisao je ruski senator.
Litvanska transportna blokada Kalinjingrada se može proceniti kao direktna NATO agresija protiv Rusije preko zemlje članice Alijanse, što primorava Moskvu da pribegne odgovarajućoj samoodbrani, izjavio je Klimov.
Portparol Vlade Kalinjingradse oblasti Dmitrij Liskov je rekao da će se teret koji se nalazi na spisku sankcija i koji je zabranjen da se transportuju preko Litvanije isporučivati morskim putem.
Ranije je gubernator Kalinjingradske oblasti Anton Alihanov izjavio da Rusija razmatra odgovor na odluku Litavnije da značajno smanji železnički tranzit tereta u tu oblast iz drugih regiona Rusije, kao i da je odluka nezakonita i može imati dalekosežne posledice po Evropsku uniju.
Ruski grad Kalinjingrad - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2022
RUSIJA
Litvanija pokušava da ekonomski uguši Kalinjingrad
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala