- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Litvanija pokušava da ekonomski uguši Kalinjingrad

© Sputnik / Igor Zarembo / Uđi u bazu fotografijaRuski grad Kalinjingrad
Ruski grad Kalinjingrad - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2022
Pratite nas
Litvanija će značajno smanjiti železnički tranzit tereta u Kalinjingradsku oblast iz drugih regiona Rusije, saopštio je gubernator ovog ruskog regiona Anton Alihanov.

"Železnice Litvanije obavestile su Kalinjingradsku železnicu da će od ponoći prekinuti tranzit u Kalinjingradsku oblast i iz nje više vrsta robe koja se nalazi pod evropskim sankcijama. Navodno, oni su dobili objašnjenje od Evropske komisije da se na robu čiji uvoz je zabranila EU ne odnosi dozvola na osnovu koje se tranzit ranije obavljao", rekao je Alihanov.

Po njegovim rečima, prema preliminarnim procenama, to se odnosi na oko 40-50 odsto celokupnog asortimana tranzitnog tereta. U pitanju su građevinski materijali, cement, metali i druge važne stvari.
Ova situacija zahteva od vlasti da povećaju uvoz robe brodovima.
"Pokušaćemo i da dobijemo korektna objašnjenja od Evropske komisije o ovoj situaciji. Smatramo da je ovo grubo kršenje protokola za pristupanje baltičkih zemalja EU, ovo je kršenje pravila o slobodnom tranzitu u/iz Kalinjingradske oblasti. To je bila obaveza EU ​​i baltičkih država. Ovo je i humanitarno pitanje, pokušaj da se ekonomski uguši naš region. Tražićemo da se promeni to pojašnjenje", dodao je Alihanov.
Kula sa časovnikom i crkva Rođenja Hristovog u Rigi - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
RUSIJA
„Počinjemo od Litvanije“: U Ruskoj dumi predložili povlačenje nezavisnosti tri zemlje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala