- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rariteti povezani s istorijom Krima na aukciji u Moskvi

CC BY-SA 3.0 / Tiia Monto / Voroncovski dvorac, Krim
Voroncovski dvorac, Krim - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2022
Pratite nas
Originalni istorijski rariteti, koji govore o istoriji Krima od Tauride do savremenog doba i imaju muzejsku vrednost, biće ponuđeni na aukciji 13. jula u Moskvi. Među najpopularnijim lotovima je pismo kneza Golicina i nemački metalni pokazivač zone borbenih dejstava na Krimu u vreme Velikog otadžbinskog rata.
„Aukcijska kuća '12 stolica' održaće aukciju 'Istorija Krima: Od Tauride do naših dana', na kojoj će biti predstavljeni kultni izbori knjiga, fotografija i predmeta za svakodnevnu upotrebu, povezanih s Krimskim ratom od 1853. do 1856. godine, dvema nemačkim okupacijama, raseljavanjima Krimskih Tatara i Karaita, deportacijom Krimskih Tatara i njihovim povratkom u domovinu“, navedeno je u saopštenju aukcijske kuće.
Među lotovima je i službeno pismo kneza Aleksandra Golicina s njegovim potpisom, upućeno jekaterinoslavskom gubernatoru I. H. Kalageorgi o izgradnji crkve u Sudackoj dolini, koje potiče iz 1819. godine. Početna cena lota je oko 2.000 evra.
U aukcijskom katalogu je predstavljen i morski pejzaž Mihaila Alisova, učenika Ivana Ajvazovskog, procenjen takođe na oko 2.000 evra, a u ponudi je i metalni putokaz ka borbenoj zoni na Krimu u vreme Velikog otadžbinskog rata.
U katalogu je predstavljen istorijski izvor događaja u Krimskom ratu, čiji je autor engleski mornar koji je učestvovao u borbama. Reč je o rukopisnom dvorskom dnevniku jedne od znamenitih fregata britanske kraljevske flote „HMS Tribune“, koji sadrži svedočanstva o događajima od septembra 1853. do aprila 1855. godine. Početna cena je oko 12.000 evra.
Na aukciji će biti ponuđen i album fotografija vile „Seljam“ iz prve decenije 20. veka, bakarna posuda za vodu, delo grčkog majstora Janide koji je živeo u Karasubazaru 1943. godine i razne druge dragocenosti.
Učesnici Međunarodnog omladinskog foruma Dijalog kultura: Rusija - Balkan na Krimu - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
RUSIJA
Ujedinjeni istorijom, verom i jezikom: Krim – mesto zbora slovenske omladine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala