- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Predsednik Uzbekistana: Nemire u zemlji godinama pripremale strane snage

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaZgrada uzbekistanskog parlamenta u Taškentu
Zgrada uzbekistanskog parlamenta u Taškentu - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2022
Pratite nas
Predsednik Uzbekistana Šavkat Mirzijojev izjavio je da su nemire u Nukusu godinama spremale strane snage.

„Naravno, ti događaji nisu organizovani ni za dan, ni za deset dana. Ove akcije su godinama pripremale strane snage. Njihov glavni cilj je napad na teritorijalni integritet Uzbekistana i izazivanje međuetničkog sukoba“, rekao je Mirzijojev.

Kako je istakao, u toku je istraga događaja, ali u proces moraju da se uključe i predstavnici javnosti, poslanici i građanski aktivisti.
Mirzijojev je dodao da je potrebno da se detaljno analiziraju i postupci bezbednosnih struktura – ukoliko su upotrebili protivpravnu silu, moraju odgovarati u skladu sa zakonom.

„Trenutno se prati situacija u Karakalpakiji. Najvažnije je da ništa ne ugrožava mir stanovništva. Sektori privrede rade“, rekao je predsednik.

Trenutno u Karakalpakiji rade svi uslužni objekti, uključujući pijace i prodavnice. Prehrambeni proizvodi neometano stižu u region.
„Državni organi, predstavnici javnosti i bezbednosne snage rade organizovano i koordinisano na obezbeđivanju stabilne situacije u regionu“, rekao je predsednik Uzbekistana.
Proteklog vikenda u Karakalpakiji su bili održani masovni protesti pod izgovorom neslaganja sa promenom statusa regiona u novom izdanju Ustava Uzbekistana. Vlasti su saopštile da su građani dovedeni u zabludu kako bi se zauzela lokalna vlast. Mirzijojev je proglasio vanredno stanje u regionu. Šef države je takođe odlučio da ne izvrši promenu Ustava koja bi Karakalpakiju lišila statusa suverene republike u okviru Uzbekistana i prava na izlazak iz njenog okvira nakon referenduma.
Predsednik Rusije Vladimir Putin nakon razgovora sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom  - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2022
RUSIJA
Putin podržao rukovodstvo Uzbekistana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala