- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Norveška pristala da propusti robu za ruska naselja na Svalbardu

© Sputnik / Vladimir ČistяkovSvalbard, Norveška
Svalbard, Norveška - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2022
Pratite nas
Vlasti Norveške pristale su da propuste robu za ruska naselja na Svalbardu preko svoje teritorije, saopštila je televizija En-Er-Ko, pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova Norveške.
„Dva kontejnera sa robom za Barencburg nalaze se na norveškom brodu koji plovi ka Logniru (glavni grad Svalbarda)“, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Norveške Ane Lunde.
Norveški kamioni su 2. jula preuzeli robu iz Storskoga i prevezli su je u Tromse. Petog jula kontejneri su utovareni na brod i biće dostavljeni na Svalbard morskim putem.
Kako je precizirala Lunde, zadržavanje robe nije bilo povezano sa pokušajem da se obustavi snabdevanje Barencburga, nego sa sankcijama.
„Održavali smo kontakt sa ambasadom u Oslu preko ruskog Ministarstva spoljnih poslova i kancelarije guvernera Svalbarda. Drago nam je što se to pitanje pozitivno rešilo. Nadamo se da je drago i ruskoj strani“, istakla je portparolka.
Kako je objasnila, odluka nije povezana sa tim što je u Moskvi pokrenuto pitanje o sporazumu između Rusije i Norveške o razgraničenju pomorske teritorije i saradnji u Barencovom moru.
„Bili smo okupirani time da se ljudima u Barencburgu obezbedi sve što je neophodno“, zaključila je diplomata.
Sa druge strane, generalni konzul Rusije na Svalbardu Sergej Guščin rekao je Sputnjiku da će ubuduće robu za Barencburg isporučivati, umesto ruskih, norveški prevoznici kojima za to nije potrebna dozvola vlasti.
Kako je dodao, poslati kontejneri će stići na Svalbard 8. jula, a situacija sa ostalima će se uskoro rešiti.
Dvadeset tona hrane i opreme za Barencburg zaustavljeno je krajem maja na kontrolnom punktu Sturskug između Norveške i Rusije. Norveška je 29. juna odbacila molbu Rusije da izuzme iz sankcija i propusti robu za rusko stanovništvo na arhipelagu Svalbard.
Norveška,Stavanger - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
RUSIJA
Norveška odbila da propusti robu za ruske rudare: Kosačov optužio Oslo za kršenje ljudskih prava
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala