- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Norveška odbila da propusti robu za ruske rudare: Kosačov optužio Oslo za kršenje ljudskih prava

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaNorveška,Stavanger
Norveška,Stavanger - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
Pratite nas
Potpredsednik Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov izjavio je da Norveška krši ljudska prava i međunarodne sporazume, jer odbija da propusti robu za ruske rudare koji rade na Svalbardu.
„Ministarstvo spoljnih poslova Norveške odbilo je zahtev preduzeća 'Arktikugolj' za dozvolu za prevoz robe u Barencburg. To su objasnili delovanjem antiruskih sankcija. Radi se o prehrambenim proizvodima za ruske rudare koji rade u tom mestu“, napisao je Kosačov na Telegramu.
On je istakao da svojim postupcima Norveška krši odredbe člana 3 Pariskog sporazuma (Svalbardski sporazum) iz 1920. godine koji određuje međunarodno-pravni status arhipelaga Svalbard. Dokument su sklopile Norveška, SAD, Danska, Francuska, Italija, Japan, Holandija, Velika Britanija i Švedska, a 1935. sporazumu se pridružio SSSR. Rusija učestvuje u njemu kao država naslednica Sovjetskog Saveza.
Kosačov je podsetio da su strane priznale potpuni i apsolutni suverenitet Norveške nad arhipelagom Svalbard, ali pod uslovima koji su određeni Pariskim sporazumom, a koji podrazumevaju da uvoz robe zemalja-potpisnica sporazuma neće biti predmet ograničenja.

„Norveške vlasti svojim odlučnim rešenjem pokušavaju da ostave bez hrane ruske rudare, što je samo po sebi nemoralno. Time se krše ljudska prava i principi humanizma“, zaključio je političar.

Ranije je saopšteno da je Norveška odbila zahtev Rusije za prolaz robe za ruska naselja na Svalbardu preko jedinog prelaza na rusko-norveškoj granici Sturskug. Kako prenosi televizija „E24“, trenutno se na prelazu Sturskug nalazi oko 20 tona ruske robe namenjene ruskim naseljima na Svalbardu.
Rusko naselje Barencburg na ostrvu Zapadni Svalbard - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
RUSIJA
Norveška odbila zahtev Rusije za tranzit robe na Svalbard
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala