- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Norveška odbila zahtev Rusije za tranzit robe na Svalbard

© Sputnik / Aleksandr KovalevRusko naselje Barencburg na ostrvu Zapadni Svalbard
Rusko naselje Barencburg na ostrvu Zapadni Svalbard - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
Pratite nas
Norveška je odbila zahtev Rusije za prolaz robe za ruska naselja na Svalbardu preko jedinog prelaza na rusko-norveškoj granici Sturskug, javila je norveška televizija „NRK“ pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova zemlje.
„Konkretan zahtev za dobijanje dozvole za prevoz odbijen je 15. juna 2022. godine“, rečeno je u Ministarstvu za TV kanal.
Kako prenosi televizija „E24“, trenutno se na prelazu Sturskug nalazi oko 20 tona ruske robe namenjene ruskim naseljima na Svalbardu.
Ministar spoljnih poslova Norveške Aniken Hajtfeld je u aprilu objavila odluku o zatvaranju graničnog prelaza Sturskug za prolaz kamiona iz Rusije, a, prema njenim rečima, odlučeno je i da se uvede zabrana ulaska brodova iz Rusije u norveške luke, sa izuzetkom ribolovačkih.
Ranije je generalni konzul Rusije na Svalbardu Sergej Guščin rekao da je ruska ambasada u Oslu poslala pismo udruženja „Arktikugolj“ norveškom Ministarstvu spoljnih poslova sa zahtevom da se roba za ruska naselja na arhipelagu Svalbard oslobodi od zabrane tranzita. Zahtev je, prema rečima Guščina, napisan 25. maja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala