- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarska opozicija o blokadi računa ruske ambasade: To se graniči sa glupošću

Bugarska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2022
Pratite nas
Bugarski vicepremijer i ministar finansija Asen Vasiljev komentarisao je informaciju o blokadi računa ruske ambasade. Prema njegovim rečima, to je posledica evropskih sankcija i radi se o blokadi određene novčane transakcije, konkretno - plata. S druge strane, lider opozicione partije Toško Jordanov smatra da se ovaj potez graniči sa glupošću.
Trenutno su u toku konsultacije Ministarstva finansija Bugarske i Evropske komisije u vezi sa tim transakcijama.

„Kada se komisija izjasni da li treba ukinuti sankcije, preduzećemo mere. Ni za blokirane račune, ni ništa slično nije odgovorna direktno Bugarska. To je automatski potez zbog sankcija“, izjavio je Vasiljev novinarima.

Ranije je predsednik opozicione parlamentarne grupe „Postoji takav narod“ Toško Jordanov objavio o blokadi sredstava ruskog diplomatskog predstavništva. Prema njegovim rečima, ovakvi postupci naškodiće i bugarskim kompanijama koje rade na ruskom tržištu.

„Ministarstvo finansija blokiralo je novac ruske ambasade, njen novac. Samo naglašavam da se u Rusiji takođe nalazi bugarski novac i novac naših diplomata, koji Rusi isto tako mogu da blokiraju“, izjavio je Jordanov.

On je dodao da se ovakav korak „graniči sa glupošću“, jer diplomatski odnosi još nisu prekinuti.
On je ponovo optužio premijera Kirila Petkova za laži i samovoljno donošenje odluke o proterivanju ruskih diplomata.

Proterivanje ruskih diplomata iz Bugarske

Sofija je ranije objavila da proteruje 70 ruskih diplomata, koji su, navodno, uhvaćeni u špijunaži. Nakon toga se oglasila zamenica predsednika Vlade Bugarske, lider socijalista Kornelija Ninova koja je pozvala poslanike parlamenta da nalože ministru spoljnih poslova zemlje da povuče notu o proterivanju ruskih diplomata.
Kao odgovor na odluku bugarskih vlasti, ruski ambasador Eleonora Mitrofanova podnela je bugarskom MIP-u protestnu notu zahtevajući poništenje odluke o proterivanju diplomata. U Moskvi su obećali da će odgovoriti na ovaj čin bugarskih vlasti, kao i da mere neće nužno biti simetrične. Mitrofanova je izjavila za bugarsku TV da postoji mogućnost raskida diplomatskih odnosa zbog masovnog proterivanja ruskih diplomata. Prema njenim rečima, postupci Sofije ne mogu proći bez posledica. Kako je istakla, pred ruskim vlastima pokrenuće pitanje o zatvaranju ruske ambasade u Bugarskoj.
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2022
RUSIJA
Bugarsku napuštaju ruske diplomate u dva aviona
Pravoslavna crkva - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2022
RUSIJA
Lavrov: SAD žele da ubiju istorijsko pamćenje i drugih pravoslavnih naroda na Balkanu, ne samo Bugara
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
RUSIJA
Ruski ambasador: Moskva bi mogla da prekine diplomatske odnose sa Sofijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala