- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: SAD žele da ubiju istorijsko pamćenje i drugih pravoslavnih naroda na Balkanu, ne samo Bugara

© Sputnik / Lola ĐorđevićPravoslavna crkva
Pravoslavna crkva - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2022
Pratite nas
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da je odluka Bugarske o proterivanju 70 ruskih diplomata rezultat pritiska Vašingtona na Sofiju. On je dodao da je želja američkog suverena da ubije istorijsko pamćenje ne samo Bugara, već i ostalih naroda na Balkanu, pre svega pravoslavnih.

„To nije samostalna odluka vršioca dužnosti premijera koji zastupa apsolutno otvorenu nedvosmislenu proameričku orijentaciju i spreman je da ispuni sve želje svog suverena“, rekao je Lavrov.

On je objasnio da „želje suverena uključuju ubijanje istorijskog pamćenja Bugara, uništavanje temelja odnosa koji su utvrđeni u zajedničkoj borbi za nezavisnost i mnogim drugim situacijama, uključujući i iz novije istorije.

„Politika Vašingtona ne odnosi se samo na Bugarsku, on želi da ubije istorijsko pamćenje i drugih naroda na Balkanu, pre svega, pravoslavnih“, dodao je ministar.

Prema njegovim rečima, i same „bugarske vlasti su bile iznenađene ovom odlukom“.
Lavrov je istakao da se ta odluka „nije oslanjala na procedure koje su u Bugarskoj uspostavljene za tako nagle korake“.
Ruski diplomata je poručio da će Moskva odgovoriti na ovaj potez bugarskih vlasti i dodao da je ruskoj ambasadi u ovoj fazi onemogućen normalan rad.
Prethodno je ruska ambasada u Sofiji saopštila da ruske diplomate i službenici ruskih diplomatskih ustanova koji su objavljeni personama non grata, napuštaju teritoriju Bugarske.

Proterivanje ruskih diplomata iz Bugarske

U utorak je Sofija objavila da proteruje 70 ruskih diplomata, koji su, navodno, uhvaćeni u špijunaži. Nakon toga se oglasila zamenica predsednika Vlade Bugarske, lider socijalista Kornelija Ninova koja je pozvala poslanike parlamenta da nalože ministru spoljnih poslova zemlje da povuče notu o proterivanju ruskih diplomata.
Kao odgovor na odluku bugarskih vlasti, ruski ambasador podnela je bugarskom MIP-u protestnu notu zahtevajući poništenje odluke o proterivanju diplomata. Rok koji je Rusija dala Bugarskoj istekao je u 12.00 č u petak. U Moskvi su obećali da će odgovoriti na ovaj čin bugarskih vlasti, kao i da mere neće nužno biti simetrične. Mitrofanova je izjavila za bugarsku TV da postoji mogućnost raskida diplomatskih odnosa zbog masovnog proterivanja ruskih diplomata. Prema njenim rečima, postupci Sofije ne mogu proći bez posledica. Kako je istakla, pred ruskim vlastima pokrenuće pitanje o zatvaranju ruske ambasade u Bugarskoj.
Bugarska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2022
RUSIJA
Bugarski stručnjak o proterivanju ruskih diplomata: To je ravno skoku u prazan bazen
Letovalište u Bugarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2022
RUSIJA
Ruski senator zbog proterivanja ruskih diplomata pozvao na bojkot bugarskih letovališta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala