- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski senator zbog proterivanja ruskih diplomata pozvao na bojkot bugarskih letovališta

CC0 / Unsplash / Letovalište u Bugarskoj
Letovalište u Bugarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2022
Pratite nas
Prvi zamenik predsednika Komiteta za međunarodna pitanja Saveta Federacije Rusije Vladimir Džabarov pozvao je sugrađane da bojkotuju bugarska letovališta nakon odluke Sofije da protera 70 ruskih diplomata.

„’Braća’ su opet napravila glup izbor. Apelujem na sunarodnike da bojkotuju sva bugarska letovališta na Crnom moru. Zašto bi Rusi išli u Bugarsku? Soči na Crnom moru je daleko atraktivniji izbor. Pored Rusa, niko od Evropljana iz samopoštovanja neće otići u Bugarsku, pored jednog Kipra, Grčke, Turske“, napisao je Džabarov na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, poslednji put je letovao u Bugarskoj 1999. godine, nekoliko godina nakon prve, studentske ekskurzije.
„Zapanjilo me to da je za skoro 30 godina sve propalo, a usluga je ostala iz sovjetskog vremena. Jasno je da odavno nema SSSR da velikodušno pomaže Bugare. Tako je sve postepeno propadalo. A, ni sada nije bolje“, dodao je senator.

Proterivanje ruskih diplomata iz Bugarske

U utorak je Sofija objavila da proteruje 70 ruskih diplomata, koji su, navodno, uhvaćeni u špijunaži. Nakon toga se oglasila zamenica predsednika Vlade Bugarske, lider socijalista Kornelija Ninova koja je pozvala poslanike parlamenta da nalože ministru spoljnih poslova zemlje da povuče notu o proterivanju ruskih diplomata.
Kao odgovor na odluku bugarskih vlasti, ruski ambasador podnela je bugarskom MIP-u protestnu notu zahtevajući poništenje odluke o proterivanju diplomata. Rok koji je Rusija dala Bugarskoj istekao je u 12.00 č u petak. U Moskvi su obećali da će odgovoriti na ovaj čin bugarskih vlasti, kao i da mere neće nužno biti simetrične. Mitrofanova je izjavila za bugarsku TV da postoji mogućnost raskida diplomatskih odnosa zbog masovnog proterivanja ruskih diplomata. Prema njenim rečima, postupci Sofije ne mogu proći bez posledica. Kako je istakla, pred ruskim vlastima pokrenuće pitanje o zatvaranju ruske ambasade u Bugarskoj.
Zastave Bugarske i NATO-a na ceremoniji obeležavanja stupanja Bugarske u ovaj vojni savez - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2022
SVET
Američka pesnica u Sofiji: Zašto se Bugari ponašaju prema Rusiji kao - veći katolici od pape
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
RUSIJA
Bugarski stručnjak: Premijer je proterivanjem 70 ruskih diplomata prezreo sopstvenu zemlju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala