- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarski stručnjak: Premijer je proterivanjem 70 ruskih diplomata prezreo sopstvenu zemlju

CC0 / Pixabay / Sofija
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
Pratite nas
Odluka bugarskog premijera Kirila Petkova da protera 70 predstavnika ruske diplomatske misije odraz je prezira sopstvene zemlje, smatra bugarski stručnjak za međunarodnu bezbednost Bojan Čukov.
Bugarski stručnjak izrazio je zabrinutost zbog mogućih recipročnih mera ruske strane. On je podsetio da je portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova upozorila na moguće asimetrične mere.

„Asimetrične mere koje Rusija preduzima nakon sličnih slučajeva, uvek imaju neke veze sa energetikom“, izjavio je Čukov za TV kanal „Bulgaria on Air“.

Po njegovom mišljenju, uzvratne mere mogu se ticati i bugarske rafinerije „Lukoil Neftohim Burgas“, jedine u zemlji.

„Svesni smo šta 'Lukoil' znači za bugarski energetski sektor. Kako god da se ispostavi, jedna od narednih meta biće 'Lukoil'. To će dovesti do poskupljenja goriva u Bugarskoj u doglednoj budućnosti“, rekao je stručnjak.

Ranije je Petkov saopštio da Bugarska proteruje 70 ruskih diplomata koji su navodno uhvaćeni u špijunaži. Ruski ambasador u Bugarskoj Eleonora Mitrofanova za televiziju „Rusija 24“ izjavila je da Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija komanduju Bugarskom i odgovorne su za proterivanje ruskih diplomata iz te zemlje.

Isporuke ruskog gasa Bugarskoj

Ranije je premijer Kiril Petkov više puta izjavljivao da Bugarska trenutno ne može odustati od ruske nafte, jer ima samo jednu rafineriju.
Podsetimo, Gasprom je krajem aprila objavio da prestaje sa isporukama gasa Bugarskoj, zbog odbijanja te zemlje da plaća energent po novoj šemi.
Bugarski premijer je to nazvao ucenom i ubrzo saopštio o alternativnim dobavljačima – u junu su Sjedinjene Američke Države isporučile dva tankera prirodnog tečnog gasa Bugarskoj, a zemlja nastavlja da pregovara sa Vašingtonom i o daljim isporukama gasa. Postoje sporazumi i o isporukama azerbejdžanskog gasa. Stručnjaci, uključujući i bivšeg ministra energetike Rumena Ovčarova, međutim, više puta su isticali da će Bugarska nastaviti da kupuje ruski gas, ali preko posrednika i po mnogo većoj ceni.
Predsednik Rusije Vladimir Putin 23. marta je doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. On je naložio Centralnoj banci, kompaniji „Gasprom“ i Vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji. Putin je istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama prema postojećim ugovorima.
Glavni grad Bugarske, Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
RUSIJA
Bugarski poslanik o proterivanju ruskih diplomata: Provokacija koja može ugroziti formiranje Vlade
Bugarski premijer Kiril Petkov - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
RUSIJA
„Poslednja mera pred početak rata“: Bugarska opozicija oštro kritikovala proterivanje ruskih diplomata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala