- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Statueta Slobode“ uručena Tanji Bošković, Kovačeviću, Šotri i Jeremiću

© Foto : SofestDobitnici „Statuete Slobode“ Duško Kovačević, Tanja Bošković i scenograf Milenko Jeremić.
Dobitnici „Statuete Slobode“ Duško Kovačević, Tanja Bošković i scenograf Milenko Jeremić. - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2022
Pratite nas
Na Festivalu Sofest sinoć su uručene nagrade „Statueta slobode“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti,a dobitnici su dramski pisac, scenarista i reditelj Dušan Kovačević, glumica Tanja Bošković, reditelj i scenarista Zdravko Šotra i scenograf Milenko Jeremić.
„Poštovani prijatelji, zahvaljujem se na ovoj divnoj nagradi. Ovde sam bio pre 50 godina družeći se sa Batom Živojinovićem i festival u Sopotu je jedan od najpopularnijih naših festivala, tako da je meni čast što sam primio nagradu“, rekao je akademik Dušan Kovačević.
Nagradu mu je uručio Radosav Stevanović, doajen Filmskog festivala u Sopotu.
„Dušan Kovačević je epoha u našoj književnosti, filmskoj i pozorišnoj umetnosti i po njegovim delima će se i u dalekoj budućnosti prepoznavati vekovi u kojima on živi i stvara. Veliki pisac, poznavalac ljudske duše na brdovitom Balkanu“, navodi se u obrazloženju žirija.
Kovačević je kazao da ima dvojako osećanje povodom nagrade.
„Prvo je da sam ovo doživeo, a drugo je malo ironično, a to je da sam stariji od većine nagrada koje sam dobio. Tome bih dodao i jednu neobičnu priču – mnogi moji prijatelji sa kojima sam pravio filmove, danas su spomenici, kao što će to biti Bata Živojinović, ili imaju nazive ulice. Bilo je lepše dok su bili živi, hvala vam“, rekao je Kovačević.
Dušan Kovačević - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2021
DRUŠTVO
Dušan Kovačević: Užas je zahvatio celu planetu – ovo je nova velika civilizacijska tragedija
Na festivalu će biti prikazan njegov poslednji film „Nije loše biti čovek“ (2021) koji potpisuje kao scenarista i reditelj prema svojoj pozorišnoj drami „Kumovi“, koja je dugi niz godina na repertoaru njegovog pozorišta Zvezdara teatra.
Glumica Tanja Bošković već je bila dobitnica Statuete slobode 1982. godine za čuveno glumačko ostvarenje u hit filmu „Balkan ekspres“ Branka Baletića.
„Ona je svojim filmskim likovima uvek donosila teško dostižnu originalnost, ispunjenu čitavom paletom osobenih talenata, koje je spajala u jedinstveni umetnički doživljaj. Junakinja Kosmaja i do današnjeg dana junački hodi trnovitim umetničkim stazama“, naveo je žiri, a nagradu je uručio Živorad Milosavljević, predsednik Festivalskog odbora.
Tanja Boškoviće je kazala da je pre 40 godina isto kao večeras doletela iz Herceg Novog da primi nagradu.
„Sada ovu nagradu nosim da pokažem unučićima da moj život nije bio samo bruka, već jer bilo i nekih lepih stvari. Sve vas grlim“, zahvalila je glumica.
Tanja Bošković - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2022
KULTURA
Tanja Bošković: Ljudi sa kojima sam se i svađala i mirila obeležili moju karijeru, a ne uloge (video)
Čuveni reditelj filmova i TV serija Zdravko Šotra nije prisustvovao uručenju, a glumica Tamara Aleksić pročitala je njegovo „ljubavno pismo festivalu u Sopotu i njegovoj publici“.
„Dragi prijatelji, žao mi je što večeras nisam sa vama da obnovimo lepa sećanja na deceniju druženja na ovom filmskom festivalu, da oživimo sećanje na mnoge filmske umetnike koji su ovde rado dolazili, ali na žalost više nisu među nama“, naveo je Šotra u pismu.
U obrazloženju za nagradu se navodi da je Šotra dobro poznat svim ljubiteljima sedme umetnosti i da stariji pamte seriju „Više od igre“, oni nešto mlađi filmove „Braća po materi“ ili „Lajanje na zvezde“, a u ovom milenijumu naš ugledni reditelj je ostavio dubok umetnički trag.
Kralj Aleksandar I Karađorđević  - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2021
„Ovo je nešto sasvim drugo“: Zdravko Šotra o dolasku kralja Aleksandra od Jugoslavije /Video/
Filmskom scenografu Milenku Jeremiću nagradu je uručio umetnički direktor festivala Aleksandar Avramović, a u obrazloženju žirija navodi se da je Jeremić slučajno počeo da radi na filmu davne 1965. godine i to na nagovor kuma Bate Živojinovića, kada je bio asistent scenografa na filmu „Čovek nije tica“ Dušana Makavejeva.
Na ovom festivalu će publika, između ostalih njegovih kreacija, videti filmsku repliku Vranja iz 19. veka, jedan od najvećih i najambicioznijih filmskih setova nastalih na početku ovog veka za potrebe snimanje srpskog filma „Nečista krv - greh predaka“ Milutina Petrovića.
Cenjeni scenograf je rekao da tokom karijere nikada nije radio za nagradu, ali da je zahvalan.
„Što se mene tiče mogu samo da garantujem da će biti još uspešnih poslova“, najavio je neumorni scenograf.
Time je ceremonija dodele nagrada „Statueta Slobode“ bila završena, prenosi Tanjug.
Velimir Bata Živojinović - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
KULTURA
Otkrivanjem spomenika Bati Živojinoviću počinje festival u Sopotu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala