- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sprečavanje prisustva ruske delegacije na sednici OEBS - slučaj bez presedana

© Foto : OSCE / Curtis BuddenOEBS
OEBS - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2022
Pratite nas
Prvi zamenik predsednika Komiteta za međunarodna pitanja Saveta Federacije Rusije Vladimir Džabarov rekao je da je slučaj bez presedana to što predstavnicima Rusije zbog viza nije dozvoljeno učešće na sednici Parlamentarne skupštine OEBS koja se održava u Birmingemu. On je dodao da Rusija neće istupiti iz te organizacije.
Ranije je Džabarov izjavio da je Velika Britanija odbila da izda vize članovima ruske delegacije Parlamentarne skupštine OEBS (Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju) radi učešća na redovnom sednici.

„U toku je slučaj bez presedana da zemlji organizatoru OEBS-a, Parlamentarne skupštine OEBS-a nisu dozvolili da učestvuje u njenom radu pod izgovorom izdavanja britanskih viza“, rekao je političar na brifingu u okviru međunarodne medijske grupe MIA „Rossija sevodnja“.

Džabarov je rekao da žali što predsednik Parlamentarne skupštine Margareta Sederfelt „ne skriva svoje rusofobično raspoloženje i uvek podržava rusofobične inicijative SAD, Ukrajine, Britanije“.
On je još istakao da ruska delegacija ne planira da istupi iz sastava PS OEBS-a.

„Ako neko priželjkuje da istupimo iz PS OEBS-a, u velikoj je zabludi. Rusija je bila jedna od zemalja osnivača OEBS-a“, naglasio je Džabarov.

On je istakao važnost ove međuparlamentarne strukture, istakavši da je istupanje Rusije iz nje – „pusta mašta zapadnih zemalja“.

Odluke donete bez Rusije neće biti legitimne

Zamenik predsednika Državne dume i šef ruske delegacije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a Petar Tolstoj izjavio je da pošto se zasedanje PS OEBS-a održava bez učešća Moskve, delegacija Rusije neće priznavati odluke skupštine, one će biti nelegitimne.

„Sastajemo se u trenutku kada u Birmingemu završava rad 29. godišnja sednica Parlamentarne skupštine OEBS-a. Kao što znate, britanske vlasti su onemogućile rusku i belorusku delegaciju da prisustvuju sednici, narušivši sva pravila OEBS-a. Očigledno je da za Veliku Britaniju takva organizacija ne postoji i pravila takođe ne postoje“, rekao je Tolstoj na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, učesnici sednice su razmatrali pitanja koja se tiču Rusije, bez prisustva njene delegacije.

„Predloženo je da se u završnu deklaraciju, pored ostalog, uključi i zajednička američko-litvansko-ukrajinska tačka koja se zove 'Agresivni rat Rusije protiv Ukrajine i njenog naroda i posledična pretnja bezbednosti regiona OEBS-a'“, napomenuo je Tolstoj i istakao da su predlozi izneti tokom sednice krajnje politizovani.

Dvadeset deveta godišnja sednica Parlamentarne skupštine OEBS-a održava se od 2. do 6. jula u britanskom gradu Birmingemu.
Pripadnici misije OEBS-a na teritoriji LNR - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2022
RUSIJA
Ruska garda: Misija OEBS-a sarađivala sa specijalnim službama Ukrajine
Predstavnik Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2022
RUSIJA
Zaharova: Brojni zaposleni misije OEBS-a u Donbasu direktno služe Kijevu i Zapadu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala