Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Priština usvojila nacrt bezbednosne strategije, Kurti saopštio ciljeve

© AP Photo / Visar KryeziuZastava tzv Kosova
Zastava tzv Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2022
Pratite nas
Prištinske vlasti usvojile su nacrt bezbednosne strategije za period do 2027. godine. Kao glavni cilj navode članstvo u NATO, a kao izazov potpuno integrisanje severa Kosova i Metohije.
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je rekao da je nacrt strategije izrađen u saradnji i bliskoj konsultaciji sa svim institucijama, posebno onima iz oblasti bezbednosti.
„Prošla je proces internih i eksternih konsultacija, uključujući i predstavništva zemalja Kvinte i drugih prijateljskih zemalja“, rekao je Kurti.
Prema njegovim rečima, strateški cilj takozvanog Kosova je „članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji kao preduslovi za bezbednost i održivi razvoj“.
„U tom pravcu, Kosovo će se prijaviti za program Partnerstva za mir i članstvo u Jadranskoj povelji kao i za druge regionalne bezbednosne mehanizme. Istovremeno, Kosovo će aplicirati za status kandidata i sprovesti neophodne reforme za integraciju u Evropsku uniju“, rekao je Kurti, preneo je RTS.
Kako se navodi, nacrt strategije bi trebalo da prođe skupštinsku proceduru, a mediji napominju da je to druga bezbednosna strategija prištinskih vlasti od jednostranog proglašenja nezavisnosti, u februaru 2008 godine.
Kapitol hil - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2022
REGION
Novi pritisak na pet članica EU da priznaju Kosovo, jedini argument - Rusija
Vojna vežba američkih vojnika i vojnika tzv. Kosova u Pirštini 20. oktobra. 2016 - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2022
SRBIJA
Osmani: SAD nam pomažu da uđemo u NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala