- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Patrušev: Ciljevi vojne operacije biće ostvareni bez obzira na to što Zapad vojno pomaže Kijev

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaSekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2022
Pratite nas
Ciljevi specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini biće ostvareni, bez obzira na vojnu pomoć Zapada i SAD Ukrajini i povećanje isporuka ubojitog oružja, izjavio je sekretar ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev.
Prema njegovim rečima, cilj operacije je da se stanovništvo Donbasa zaštiti od genocida koji vrši ukrajinski neonacistički režim, demilitarizacija i denacifikacija teritorije Ukrajine. Takođe, cilj je da se istinski izdejstvuje neutralni status Ukrajine koji je predviđen ukrajinskim Ustavom.
„Bez obzira na to što SAD i Zapad pružaju vojnu pomoć Ukrajini, povećavajući isporuke ubojitog oružja, navedeni ciljevi biće ostvareni“, rekao je Patrušev na sednici o bezbednosti u Dalekoistočnom federalnom okrugu koja je održana u Habarovsku.
On je dodao da je Rusija bila prinuđena da donese odluku o specijalnoj vojnoj operaciji jer su širenje neonacizma, funkcionisanje biolaboratorija kao dela biološkog programa Amerike na teritoriji Ukrajine, planovi vlasti u Kijevu za proizvodnju nuklearnog oružja i namera o pristupanju NATO predstavljali suštinsku opasnost po bezbednost ne samo Rusije, nego i celog sveta.
Patrušev je dodao da odluka NATO da proglasi Rusiju za neprijatelja vodi ka eskalaciji napetosti i destabilizaciji u Evropi i u suprotnosti je sa Osnivačkim aktom Rusija-NATO koji je i dalje na snazi.

„Sjedinjene Države i njihovi saveznici proglasili su Rusiju, koja brani svoje nacionalne interese i suverenitet, za neprijatelja, što je ozvaničeno i dokumentima usvojenim na samitu NATO u Madridu“, rekao je on i podsetio da su i Amerika i njeni sateliti odbili da vode sa Moskvom konstruktivan dijalog u oblasti strateške stabilnosti i ignorisali zahteve Moskve po pitanju garancija bezbednosti.

„Vojna infrastruktura NATO približava se našim granicama, aktivno se nagomilavaju vojne snage i sredstva na istočnom krilu. Doneta je odluka o prijemu Finske i Švedske u NATO. Stvoren je novi vojni blok - AUKUS“, konstatovao je on.
Patrušev je naglasio i da Amerika, kako bi ostvarila dominaciju i zadržala vojno-političko i ekonomsko preimućstvo stečeno krajem prošlog veka radi na tome da oslabi i pritiska Rusiju.

Revanšističko ponašanje Japana

Patrušev je ukazao i na to da je Japan aktivirao svoje revanšističke namere po pitanju Kurilskih ostrva.
„Situacija u pograničnoj oblasti Dalekoističnog okruga razvija se u uslovima u kojima Amerika i njeni saveznici jačaju vojno prisustvo u Arktičkom i Azijsko-Pacifičkom regionu i aktiviraju se revanšističke namere Japana prema Kurilskim ostrvima stvaranjem novih vojnih blokova“, istakao je on.

Smanjiti inostrano učešće u domaćim energetskim projektima

Patrušev je izneo i stav da treba ograničiti inostrano učešće u domaćim energetskim projektima, da bi se zaštitili nacionalni interesi i osigurala energetska bezbednost Rusije.
Prve takve odluke, ukazao je on, već je doneo ruski predsednik Vladimir Putin, misleći na ukaz o specijalnim ekonomskim merama u energetskoj oblasti a u vezi sa neprijateljskim akcijama nekih država i međunarodnih organizacija.
Predsednik Rusije Vladimir Putin ispred tankera-ledolomca Sahalin tokom posete brodogradilištu Zvezda na ruskom Dalekom istoku. - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2022
RUSIJA
Tri scenarija za Japan: Putinov ukaz stavio Tokio pred tešku dilemu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala