- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Papa Franja bi mogao da poseti Kijev, ali prvo mora u Moskvu

© AP Photo / Alessandra TarantinoPapa Franja
Papa Franja - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2022
Pratite nas
Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja u intervjuu za agenciju Rojters demantovao je glasine o mogućoj skoroj ostavci i jasno dao do znanja da i dalje ima u planu posetu Rusiji i Ukrajini, piše „Nezavisima gazeta“.
Kako se navodi, papa Franja je siguran da poseta Moskvi i Kijevu, koja treba da bude politička, a ne duhovna, može nekako doprineti rešavanju sukoba između dve zemlje. Međutim, papa je ipak prvenstvo tokom posete dao Moskvi.

„Možda ću uspeti da odem u Ukrajinu nakon što se vratim iz Kanade. Ali prvo što treba da uradim jeste da odem u Rusiju kako bi pokušao nekako da pomognem. Ali želeo bih da posetim obe prestonice“, rekao je papa Franja.

Takođe se navodi da je poglavar Rimokatoličke crkve u intervjuu priznao da, ukoliko mu je pre nekoliko meseci stavljeno do znanja da je vreme za putovanje u rusku prestonicu „neodgovarajuće“, sada je „nešto moglo da se promeni“. Međutim, nije precizirao šta se tačno promenilo.
Papa Franja je takođe demantovao glasine o svojoj navodnoj ostavci. Naime, kako se navodi, stručnjaci u poslednje vreme predviđali papi ostavku koja je navodno trebalo da se dogodi maltene u avgustu nakon sastanka poglavara Rimokatičke crkve sa kardinalima i posete bazilici u L'Akvili gde je sahranjen papa Celestin V, prvi rimski biskup koji je podneo ostavku davne 1294. godine.
Ranije je poglavar Rimokatoličke crkve Franja izjavio da je spreman da otputuje u Moskvu kako bi se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i kako bi pomogao u rešavanju situacije u Ukrajini, ali da nije dobio odgovor.
Papa je takođe prokomentarisao navode da mu je pre godinu dana prilikom planirane operacije creva navodno otkriven tumor, istakavši da su to „dvorske spletke“. Kako je priznao, trenutno mu fizičke poteškoće stvara samo koleno koje ga sprečava da u potpunosti učestvuje u misama. Poslednjih meseci papa se u javnosti pojavljivao u invalidskim kolicima i bio je primoran da otkaže put u Afriku. Međutim, kako se navodi, pred novinare Rojtersa izašao je oslanjajući se na štap.
Autor članka navodi da je operacija kolena malo verovatna jer, kako je papa priznao, „prošlogodišnja opšta anestezija je imala negativne neželjene efekte“.
„Dobro sam, polako mi postaje bolje. Još sam živ“, rekao je on.
Papa Franja tokom molitve u Vatikanu - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2022
RUSIJA
Papa Franja: Spreman sam da otputujem u Moskvu i da se sastanem sa Putinom, ali nismo dobili odgovor
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala