- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Papa Franja: Spreman sam da otputujem u Moskvu i da se sastanem sa Putinom, ali nismo dobili odgovor

© AP Photo / Gregorio BorgiaPapa Franja tokom molitve u Vatikanu
Papa Franja tokom molitve u Vatikanu - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2022
Pratite nas
Poglavar Rimokatoličke crkve Franja izjavio je da je spreman da otputuje u Moskvu kako bi se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i kako bi pomogao u rešavanju situacije u Ukrajini.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Prvog dana rata telefonirao sam predsedniku Ukrajine Zelenskom, a Putina nisam zvao. Razgovarao sam s njim u decembru na svoj rođendan, ali ovog puta ne, nisam ga zvao. Hteo sam da napravim jasan gest koji bi video ceo svet i zbog toga sam otišao kod ruskog ambasadora. Zamolio sam ih da objasne, rekao sam mu: 'Molimo vas, zaustavite se'“, rekao je rimski papa u intervjuu za list „Korijere dela sera“.
Kako dodaje, nakon 20 dana rata zamolio je državnog sekretara Vatikana, kardinala Pjetra Parolina, da prenese Putinu poruku da je spreman da otputuje u Moskvu.

„Još nismo dobili odgovor i nastavljamo da insistiramo, iako se plašim da Putin ne može i ne želi da održi taj sastanak u ovom trenutku“, rekao je papa.

Takođe je naglasio da „zasad neće ići u Kijev“. Po njegovim rečima, u Ukrajinu je poslao kardinale Majkla Černija i Konrada Krajevskog, kome je to četvrta poseta.
„Osećam da ne treba da idem. Prvo treba da odem u Moskvu, prvo treba da se sastanem sa Putinom“, kazao je on.
Govoreći o svojim odnosima sa patrijarhom moskovskim i cele Rusije Kirilom, poglavar Rimokatoličke crkve ih je okarakterisao kao „veoma dobre“.
Istovremeno, italijanski list „Mesadžero“ piše da je papa Franja tri puta pokušao da pomogne u otvaranju humanitarnih koridora iz Marijupolja, ali nije uspeo. Kako je precizirano, Vatikan je preko diplomatskih kanala pokušao da se dogovori sa ruskom stranom o koridorima.
Državni sekretar Vatikana Pjetro Parolin pozvao je zapadne zemlje da pomognu u traženju diplomatskih rešenja sukoba u Ukrajini.
Patrijarh Moskovski i sve Rusije Kiril  i papa Franja - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2022
RUSIJA
Ruska crkva: Nadamo se povoljnijim uslovima za susret pape i patrijarha
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala