- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Novi problem za Evropu: Štrajk na norveškim naftnim platformama, smanjena proizvodnja

CC BY 2.0 / Wikipedia/L.C. Nøttaasen / Naftna platforma u Norveškoj kod Bergena
Naftna platforma u Norveškoj kod Bergena - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2022
Pratite nas
Norveški radnici na morskim naftnim i gasnim platformama počeli su danas štrajk, rečeno je iz sindikata koji je organizovao ovu akciju.
Štrajk je počeo", rekao je Audun Ingvartsen, lider sindikata Lederne za Rojters.
Ova akcija, u kojoj radnici traže povećanje plata kako bi kompenzovali rastuću inflaciju, dolazi usred visokih cena nafte i gasa, pri čemu je snabdevanje Evrope prirodnim gasom postalo kritično nakon smanjenja ruskog izvoza usled evropskih sankcija i zahteva Moskve da se gas plaća u rubljama, što su neke zemlje odbile.
Energetska kompanija „Ekvinor“ je saopštila da je pokrenuto zatvaranje tri polja u Severnom moru kao rezultat štrajka.
Norveško Ministarstvo rada ponovilo je da „pomno prati spor“. Ono može da interveniše da zaustavi štrajk ako postoje vanredne okolnosti.
Norveška proizvodnja nafte i gasa biće danas manja za 89.000 barela naftnog ekvivalenta dnevno, od čega proizvodnja gasa čini 27.500 barela naftog ekvivalenta, naveli su iz Ekvinora.
Smanjenje proizvodnje gasa u toj zemlji će sutra opasti još više na ukupno 292.000 barela ekvivalenta nafte dnevno, ili za 13 odsto, prema proceni „Ekvinora“, dok će proizvodnja nafte biti smanjena za 130.000 barela dnevno, što je otprilike oko 6,5 posto norveške proizvodnje, prema računici Rojtersa.
Dalja planirana eskalacija štrajka mogla bi do subote da dovede do zaustavljanja skoro jedne četvrtine norveške proizvodnje gasa, i oko 15 odsto proizvodnje nafte, dodaje britanska agencija.
Štrajk je počeo u ponoć po lokalnom vremenu na tri polja - Gudrun, Oseberg Jug i Oseberg Istok, i proširiće se na još tri polja - Kristin, Hejdrun i Asta Hansten - od ponoći u sredu, precizira se u tekstu, prenosi Tanjug.
Ventil na gasovodu u gasnoj transportnoj stanici u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
RUSIJA
Holandski ministar: Gasna kriza može izazvati „domino efekat“ u Evropi
Radnik RN-Purneftgaza, ćerke firme Gasproma kod kompresorske stanice na gasnom polju Karampur u autonomnoj oblasti Jamal Nenec - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2022
RUSIJA
Evropska komisija: 12 zemalja EU delimično ili u potpunosti ostalo bez ruskog gasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala