- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Nemačka prvi put u 30 godina zabeležila trgovinski deficit

CC0 / Pixabay / Pad svetske ekonomije
Pad svetske ekonomije - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2022
Pratite nas
Nemačka je u maju prvi put zabeležila mesečni trgovinski deficit od 1991. godine usled visoke inflacije i prekida u lancima snabdevanja koji opterećuju industrijsku bazu zemlje.
Podaci Federalnog zavoda za statistiku, Destatisa, pokazuju da je povećanje vrednosti uvoza i skroman pad izvoza gurnuo najveću evropsku ekonomiju u trgovinski deficit od milijardu evra u maju, izveštava „Blumberg“ i dodaje da je to prvi mesečni deficit u zemlji od ponovnog ujedinjenja Nemačke.
Izvoz je u maju pao za 0,5 posto u odnosu na prethodni mesec, na 125,8 milijardi evra, dok je uvoz porastao za 2,7 procenata na 126,7 milijardi evra, što je iznad očekivanja ekonomista.
U poređenju sa istim mesecom 2021. godine, izvoz je povećan za skoro 12 odsto, dok je vrednost uvoza skočila za gotovo 30 procenata.
Nemačka proizvodna baza bori se sa problemima zbog poremećaja u globalnom lancu snabdevanja koje su izazvali pandemija i mere lokdauna u Kini za suzbijanje širenja kovida. Rastuće cene energije i slabljenje potražnje za robom takođe pogađaju proizvodnu aktivnost, preneo je Tanjug.
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala