- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

NASA optužila Kinu da želi da preuzme Mesec, reagovao Peking /video/

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaPomračenje Meseca
Pomračenje Meseca - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2022
Pratite nas
Peking je odbacio kao neosnovane navode šefa NASA Bila Nelsona da Kina navodno razmišlja o tome da preuzme Mesec u okviru svog vojnog programa.
Reagovanje Kine usledilo je nakon što je Nelson u intervjuu za nemački „Bild“ rekao:
„Moramo biti veoma zabrinuti zbog toga što Kina sleće na Mesec i kaže da sada pripada Narodnoj Republici a da svi drugi treba da se sklone“.
Upitan da precizira koje vojne ciljeve Kina nastoji da ostvari u svemiru, Nelson je odgovorio da se kineski astronauti obučavaju kako da unište satelite drugih zemalja, tvrdeći da će trka za južni pol Meseca biti posebno intenzivna.
Prema rečima Nelsona, Peking bi do 2035. godine mogao da završi izgradnju stanice na Mesecu, a da sa eksperimentima krene godinu kasnije, preneo je RT.
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Liđijan je poručio da ovo nije prvi put da šef NASA ignoriše činjenice i neodgovorno govori o Kini.

„Američka strana konstantno konstruiše klevetničku kampanju protiv normalnih i razumnih napora Kine u svemiru, a Kina se odlučno protivi takvim neodgovornim navodima“, naveo je Džao.

On je naglasio da je Kina uvek promovisala izgradnju zajedničke budućnosti za čovečanstvo u svemiru i protivila se naoružavanju i svakoj trci u naoružanju u svemiru.
Zemljina lopta u rukama čoveka - Sputnik Srbija
Sve vesti iz sveta

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala