- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Crna Gora nije odustala od vojnog poligona na Sinjajevini

© Foto : Sačuvajmo Sinjajevinu/FejsbukSinjajevina
Sinjajevina - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2022
Pratite nas
Crna Gora nije odustala od formiranja vojnog poligona na Sinjajevini. Crnogorski ministar odbrane Raško Konjević kazao je da prethodna Vlada nije poništila zaključak iz 2019. godine kojim je Sinjajevina određena kao vojni poligon.
Konjević je, odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini, najavio da će Ministarstvo odbrane „pripremiti sveobuhvatnu informaciju s predlogom da se nastavi komunikacija sa svim zainteresovanim subjektima, kako bi se razjasnile nedoumice, nakon čega bi se stvorili uslovi za realizaciju planiranih aktivnosti vojske na Sinjajevini“.
Crnogorski ministar odbrane dodao je da je prethodna vlada najavljivala ukidanje te odluke, ali da se to nije desilo.
Poslanik DPS-a i bivši ministar odbrane Predrag Bošković rekao je u parlamentu da je „bez ikakvog razloga pitanje Sinjajevine stavljeno kao ekološko“.
„Smatram da su iza toga postojali drugačiji razlozi kako bi Vojska Crne Gore bila dovedena u poziciju da ne može niti da vežba, niti da se usavršava, ni sa partnerima da ostvaruje veoma bitne funkcije“, rekao je Bošković.
Sa druge strane, ministar Konjević je rekao da je odluku nelogično ukinuti.
„Zašto? Zato što je obaveza i potreba da Vojska Crne Gore, države koja je članica NATO, mora imati neki vojni poligon. Ti vojni poligoni su postojali otkad postoji vojska. Imali ste ih na sedam, osam lokaliteta, od kojih je najveći broj i dalje aktivno na prostoru bivše Jugoslavije“, objasnio je Konjević, prenosi RTCG.
Prethodno je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Zoran Lazarević kazao da „Vojska Crne Gore ne može da ispunjava svoje obaveze bez vojnog poligona.
„Nije dobro što je pitanje vojnog poligona svedeno na pitanje – Sinjajevina ili ne“, kazao je načelnik crnogorskog Generalštaba.
Lazarević je objasnio da Sinjajevina u potpunosti zadovoljava potrebe vojske, a gde će poligon biti, odlučiće nadležni.
„Mi smo s vojnog aspekta dali naš proračun i iskazali našu potrebu, definisali kriterijume i karakteristike tog poligona i kroz analize pokazali da taj poligon, gde god da bude, neće štetiti životnoj sredini i neće građanima Crne Gore nanositi štetu“, kazao je Lazarević za RTCG.
Podsetimo, meštani Sinjajevine, ali i ekološki aktivisti, planinari i ljubitelji prirode pobunili su se još pre tri godine protiv održavanja vojnih vežbi na Sinjajevini, jer bi ugrozile životnu sredinu.
Vlada Zdravka Krivokapića, koji je i sam pružio podršku meštanima, potom je objavila da na Sinjajevini neće biti vojnih aktivnosti.
Borba za Sinjajevinu traje već godinama, a meštani su strahovali da bi poligon koristile i druge zemlje NATO, dok je i ta Alijansa reagovala na otkazivanje vojnih vežbi na Sinjajevini.
Sinjajevina - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2020
Narodne straže pobedile: Vojska Crne Gore odustala od vežbi na Sinjajevini
Vojska Crna Gora - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2019
Podgorica pravi vojni poligon, narod brani Sinjajevinu, a gde je tu — NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala