Narodne straže pobedile: Vojska Crne Gore odustala od vežbi na Sinjajevini

Pratite nasTelegramOdyssey
Načelnik štaba Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnik Aleksandar Pantović, saopštio je da je izviđački tim konstatovao da se nijesu stekli uslovi za vojnu vježbu uz gađanja minobacačima na Sinjajevini, te da će konačna odluka biti donijeta danas ili sjutra.

On je u Jutarnjem programu TVCG saopštio da će Vojska Crne Gore tamo nastaviti svoje aktivnosti kad se za to steknu uslovi.

Pantović je rekao da Vojska mora da vježba na svojoj teritoriji, te da ne žele da se konfrontiraju s narodom.

"Mi smo prekjuče izvršili izviđanje, konstatovano je da se nijesu stekli uslovi za gađanje i da to nije moguće. Izvještaj je dostavljen ministru odbrane i Savjetu za odbranu i bezbjednost. Pretpostavljam da će odluka biti donošena danas ili sjutra. VCG će tamo nastaviti aktivnosti kad se za to stenu uslovi. Kad svi uslovi budu zadovoljeni mi ćemo nastaviti s realizacijom vježbe", rekao je Pantović, navodeći da oni imaju ustavnu i zakonsku obavezu da rade.

On je, govoreći o odluci da poligon bude na Sinjajevini, rekao da je procedura pokrenuta na inicijativu Generalštaba 2013. Zaključkom vlade formiran je tim koji je definisao kriterijume za lokaciju.

"Osnovni kriterijumi su da je lokacija u državnoj svojini, da se zadovolje bezbjednosni standardi, dakle da lokacija bude udaljena od naseljenih mjesta, i treća da zemljište bude manevarsko, da mogu vježbe da se izvode", rekao je Pantović, napominjući da su isključili u startu zone nacionalnih parkova.

Podsjeća da je Ministarstvo odbrane 2018. godine organizovalo okrugli sto na ovu temu, te da su se tada pojavile samo dvije NVO koje se bave zaštitom prirode.

"Bilo je dosta građana zainteresovanih koji su gore ljeti sa stokom, u nekoliko navrata smo slali pozive za otvorene razgovore. Za ovu vježbu znamo više od godinu dana. Vrlo transparentno smo ušli u ovu priču. Mi smo ubijeđeni da neće biti bilo kakve štete", tvrdi Pantović.

Abazović: Rečeno — učinjeno, nakon jednog sastanka sve se promjenilo

„Rečeno — učinjeno, vojne vježbe na Sinjajevini neće biti“, poručio je predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

Abazović je to objavio na Tviteru nakon što je crnogorsko Ministarstvo odbrane objavilo da se vojna vježba na Sinjajevini odlaže „dok se za nju ne steknu uslovi“.

​„Značajna pobjeda građana i ekološke Crne Gore. Nakon samo jednog jučerašnjeg sastanka, sve se promjenilo. Zato je dobro imati podršku naših međunarodnih partnera. Idemo dalje, čeka nas još posla“, naveo je Abazović.

Pročitajte još: 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala