- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Mitropolit Joanikije u poseti Bugarskoj pravoslavnoj crkvi

© Foto : MitropolijaMitropolit Joanikije pored mora u Grčkoj
Mitropolit Joanikije pored mora u Grčkoj - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2022
Pratite nas
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije boravi u poseti eparhiji lovčanskoj Bugarske pravoslavne crkve i njenom arhipastiru mitropolitu ločanskom Gavrilu, sa kojim je jutros služio zajedničku svetu arhijerejsku liturgiju u katedralnom hramu posvećenom svetima Kirilu i Metodiju u gradu Loveč.
Mitropolit Gavrilo pozdravio je vladiku Joanikija i na dar mu uručio arhijerejske insignije - krst i panagiju, a mitropolit crnogorsko primorje je zahvalio na gostoprimstvu i toplim rečima dobrodošlice.

„Iz tih vaših reči izvire ljubav – ljubav za pravoslavlje, ljubav za celu Crkvu. Dozvolite da vam još jednom zablagodarim za vaš dolazak na moju intronizaciju koja je bila po svemu jedinstvena”, rekao je mitropolit Joanikije.

Podsetio je da su, kako je rekao, određene političke sile pokušale da spreče njegovo ustoličenje u Cetinjskom manastiru, ali da se "zahvaljujući ljubavi Božjeg naroda i ljubavi arhijereja, među kojima je najstariji bio Mitropolit Gavrilo - sve završilo dobro i lepo".
„Mi znamo, Vaše visokopreosveštenstvo, da vi saosećate sa našim teškoćama, sa svim nevoljama kroz koje smo prolazili. Krepila nas je ljubav i milost Božja, sila Božja, ali i molitve svih pravoslavnih za očuvanje pravoslavne vere u Crnoj Gori. I mi smo doživeli da je sveta pravoslavna vera silna, da ona ima najjače oružje. To nije oružje vatre i baruta, niti neko drugo razorno oružje. Ona se bori istinom, ljubavlju, smirenjem, trpljenjem. Jednostavno, svedočenjem Jevanđelja”, rekao je Joanikije.
Mitropolit Joanikije je svome domaćinu uručio poklon za hram Svetih Kirila i Metodija – ikonu Svetog Vasilija Ostroškoga, u znak sećanja na današnju zajedničku službu. Uručio mu je i arhijerejsku panagiju za likom Bogorodice Firermos.
„Zasužnjena je, nažalost, u muzeju na Cetinju, ali njena blagodat sve nas ukrepljuje. I nadamo se da će se ona opet vratiti u hram Božiji”, kazao je vladika i uz kopiju ikone poklonio domaćinu i arhipastirsi štap – patericu.
Mitropolit Joanikije je u Bugarskoj posetio i Trojanski stavropigijalni manastir, poklonio se ikoni Presvete Bogorodice Trojeručice, koja je kopija hilandarske ikone. Takođe, zajedno sa domaćinom, mitropolitom Gavrilom i vikarnim episkopom Mihailom posetio je grob blaženopočivšeg patrijarha bugarskog Maksima, saopšteno je na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.
Marina Rajević i Vladimir Radović - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2022
SRBIJA
Vladimir Radović o stricu Amfilohiju: Ljubav koja govori - „Biće nešto od tebe”! /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala