Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vladimir Radović o stricu Amfilohiju: Ljubav koja govori - „Biće nešto od tebe”! /video/

© Sputnik / Branko MaksimovićMarina Rajević i Vladimir Radović
Marina Rajević i Vladimir Radović - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2022
Pratite nas
Njegova briga bila je anđelska, stalno je bdio, a njegova utemeljena ljubav koja je govorila: „Biće nešto od tebe“ - za mene je bila najveći podvig, rekao je o blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju Radoviću njegov bratanac, veroučitelj Vladimir Radović u emisiji „Dok anđeli spavaju“, autorke Marine Rajević Savić.
Vladimir Radović sin je pesnika Dobrije Radovića, rođenog brata mitropolita Amfilohija. Od najmlađeg uzrasta slobodno vreme provodio je u manastiru Vavedenje na Topčideru, kao pomoćnik u oltaru. Završio je Bogoslovski fakultet, a 2016. godine izabran je za pratioca mitropolita Amfilohija Radovića na Svepravoslavnom Saboru na Kritu.
Danas je veroučitelj u OŠ „Branislav Nušić“ na Voždovcu.
Na pitanje kako ostati svoj među velikim ljudima u njegovoj porodici, Vladimir je rekao:
„Kao u vašoj bašti u Peći, u jednoj ogromnoj bašti puno lepih cvetova, pa se kroz vreme probere da i vi postanete jedan cvet, ali potpuno svoj, sa svojim bojama, svojim mirisom, a koji je opet sastavni deo te iste bašte“.

Život pedesetničke ljubavi

Gost Marine Rajević Savić prisetio se i trenutka kada je postao svestan veličine blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija Radovića.

„To prisustvo sam osećao od kad znam za sebe, od kako sam oči otvorio, ali ne može čovek i nije mu dato da poima strica kao mitropolita. Priznajem, po prvi put sam uistinu video ko je on na Saboru na Kritu 2016. godine, video sam koje poštovanje i ugled ima od ljudi iz sveta, od episkopata, od patrijaraha. Video sam da je ceo njegov život bio život te pedesetničke ljubavi, pedesetničkog stvaralaštva i duhovnosti“, seća se Vladimir.

Stric Amfilohije bio je, priča Vladimir, izuzetno brižan čovek.
„Tokom osnovne i srednje škole i fakulteta nije prolazio dan da se on nije obraćao, pozivao i proveravao kakav sam u školi, zaduživao ljude da brinu o meni da ne bih negde skrenuo sa puta. Bez mnogo komentara, bez mnogo pohvale, kada bih uradio i nešto ogromno on bi rekao da će biti nešto od mene“, priča gost emisije „Dok anđeli spavaju“.
Tokom bombardovanja 1999. godine Vladimir je boravio u Cetinjskom manastiru, uz mitropolita Amfilohija. Prema njegovim rečima, manastir Cetinjski je u tom trenutku obilovao izvanrednim monasima.
„Tamo su tada bili današnji vladika slavonski Jovan Ćulibrk, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i mnogo drugih arhijereja. Dakle, najumnije glave današnjeg vremena tada su bili monasi početnici, a ja samo đak od možda 12 godina. I delili smo iste prostorije, iste obaveze. Šta je manastir za mladog čoveka? To je podvig odgovornosti, poziv na to da i on sutra mora da bude spreman na sve. Ja sam shvatio da su oni nesvesno ili svesno sve nas uvlačili u preko 12 ili 13 svojih obaveza i dužnosti i spremali nas jednoga dana za život. Pa tako možeš da budeš kustos u muzeju u jednom trenutku, u drugom prodaješ sveće, u trećem praviš brojanice. Na sve su te spremali“, kaže Vladimir.
U slobodno vreme piše poeziju o svemu što ga nadahnjuje.
„Kada se god obrem na Bjelasici, u Kolašinu, Podgorici, pred hramom kod Svetog Petra Cetinjskog, osećam da me duh predaka prikiva za istinu, za Božje zapovesti, osećam da mi pripadamo tim vekovima, kaže Vladimir Radović.
Vladimir se od od malena bavio raznim sportovima, a kao dečak glumio je u pozorištu Dadov. Ima dve starije sestre i brata. Oženjen je Marijom sa kojom ima dvoje dece - Alekseja i Irinu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala