- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Niko ne zna čija je: Misteriozna raketa pala na Mesec i izazvala neuobičajenu posledicu /video/

© AFP 2023 / Angelos Tzortzinis Supermesec u Grčkoj
Supermesec u Grčkoj - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2022
Pratite nas
Raketa nepoznatog porekla, koja se srušila na Mesec ranije ove godine, napravila je dvostruki krater, što je veoma neuobičajeno, saopštila je NASA.
Lunarni orbiter NASA koji kruži oko Meseca zabeležio je snimak dva kratera, nakon što se „telo misteriozno rakete“ udarilo u površinu Meseca 4. marta, saopšteno je iz američke svemirske agencije, prenosi „Hil“. Dva kratera su prečnika oko 18 i 16 metara.
NASA pretpostavlja da je raketa imala veliko opterećenje na oba kraja, zbog čega su nastala dva kratera.
„Potrošena raketa ima masu koncentrisanu na kraju motora; ostatak rakete se uglavnom sastoji od praznog rezervoara za gorivo. Nijedan drugi udar raketnog tela na Mesec nije stvorio dvostruke kratere“, saopšteno je iz NASA
Do sada nijedna država ili agencija nije preuzela odgovornost za pad rakete na Mesec, ali iz NASA navode da bi masa na oba kraja rakete mogla da im pomogne da identifikuju njeno poreklo.
Astronomi su ranije iznosili nekoliko pretpostavki o poreklu ove rakete. Verovalo se da je u pitanju raketa iz 2015. kompanije „Spejs iks“ najbogatijeg čoveka na svetu Ilona Maska. Međutim, iz Maskove kompanije su tvrdili da nemaju veze sa njom. Takođe, astronomi su izneli i tezu da se radi o svemirskom otpadu nastalom lansiranjem rakete iz Kine 2014. godine.
Međutim, Kina poriče da je u pitanju raketa iz te zemlje i navodi da je njihova raketa izgorela pri ponovnom ulasku u atmosferu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala