- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarski stručnjak o proterivanju ruskih diplomata: To je ravno skoku u prazan bazen

Bugarska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2022
Pratite nas
Odluka bugarske vlade o proterivanju 70 ruskih diplomata ravna je skoku u prazan bazen, izjavio je Stanislav Bačev, politikolog, stručnjak za međunarodne odnose u intervjuu za Sputnjik. On je dodao da Bugarska zaslužuje posledice koje joj predstoje, ukoliko tamošnja politička elita nije svesna očiglednih promena u svetskom poretku, koji se već formira.
- Kakve će, po vašem mišljenju, biti posledice po bugarsku energetiku, ukoliko stvarno dođe do raskida diplomatskih odnosa Rusije i Bugarske?
To će ugroziti našu energetiku. Bugarska u ovom momentu nije u stanju da sama obezbedi neophodne količine gasa i naftnih derivata. Popunjenost našeg skladišta gasa u Čirenu iznosi 34 odsto. Treba imati u vidu da kada je u potpunosti popunjeno, gasa ima dovoljno za 50 dana ako je zima slaba. Kako su nam rekli, sada čekamo da nam Azerbejdžan obezbedi alternativne isporuke gasa. Treba videti i kako ćemo taj gas dobijati. Premijer u ostavci Kiril Petkov je izvršio kontrolu završetka izgradnje gasnog interkonektora između Bugarske i Grčke. Pokazalo se da može biti pušten u eksploataciju tek na jesen, što znači da ponovo gubimo vreme (Bugarska više ne dobija gas prema sporazumu sa „Gaspromom“, već se oslanja na nove isporuke američkog gasa i isporuke iz Azerbejdžana). Pored toga, tu je i pitanje nuklearne energije. Nuklearna elektrana „Kozloduj“ može da radi koristeći samo rusko nuklearno gorivo. Šta će biti za godine i po dana, kad ne budemo imali više tog goriva? Šta će biti sa gorivom ako ne budemo imali zvaničnu i direktnu komunikaciju sa Rusijom?
Nalazište gasa u Lavovskoj oblasti Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
RUSIJA
Bugarski parlamentarac odgovorno tvrdi: Ostali smo bez gasa
Ne treba preduzimati ovakve korake, ako se prethodno nisi pripremio za to, inače je to ravno skoku u prazan bazen. Treba imati bar jasne garancije da si se osigurao, inače će nastupiti haos, kao sada.
- Deo političara i stručnjaka strahuje od prekida u isporuci nafte. Postoji li takva pretnja?
Znamo da je „Lukoil“ ruska kompanija („Lukoil Neftohim Burgas“ – rafinerija nafte, jedina u zemlji). Po mom mišljenju, ako odnosi budu raskinuti i ako ruska ambasada bude zatvorena, Rusija će imati puno pravo da Bugarsku smatra neprijateljskom zemljom i na institucionalnom nivou. Imaće puno pravo da povuče svoje investicije sa teritorije Bugarske. Kako nam je poznato iz istorije, Rusija je ponekad spremna na žrtve. Kao u šahu, spremna je da žrtvuje jednu figuru ako iza nje stoji druga, vrednija. Prema tome, zaslužujemo posledice koja nam predstoje, ukoliko naša politička elita nije svesna očiglednih promena u svetskom poretku, koji se već formira. Novi poredak ne može nastati bez sukoba. Ali, pogrešno je što se Bugarska suočila sa rizikom da raskine odnose sa Moskvom, imajući u vidu da jače i veće države ne samo da ne raskidaju odnose sa Rusijom, već licemerno posluju sa njom. To su i Nemačka, Francuska, i Italija. One štite svoje nacionalne interese. Bugarskoj je potrebna uravnotežena, kontinuirana i predvidiva spoljna politika, koja će biti zasnovana na shvatanju da je Bugarska most i sa Rusijom na nivou ljudi, kulture, politike , ali i sa ostatkom sveta, s obzirom na našu veoma specifičnu geografsku poziciju.
- Postoji li pretnja po nacionalnu bezbednost zemlje?
Raskid diplomatskih odnosa stvara rizik u zaštiti kako bugarskih građana, koji žive u Rusiji, tako i ruskih građana u Bugarskoj. Bugarska se našla u epicentru oluje, iako je Balkan uvek epicentar oluje i deo globalnog sukoba Sjedinjenih Američkih Država i Rusije. Ali, Bugarska se sada tamo našla po svojoj volji, koja joj se, međutim, diktira spolja. Ovakva politika može ugroziti našu nacionalnu bezbednost: Rusija, u najmanju ruku, mora da zaštiti svoje građane, nezavisno od toga gde se nalaze.
- Nezavisni poslanik u parlamentu Jelena Gučeva je, govoreći o nacionalnoj bezbednosti, čak priznala da nakon ovakvih koraka, bugarske vlasti rizikuju da se front otvori i u Bugarskoj.
Upravo to sam imao u vidu, mada nisam rekao direktno. Svi poslednji signali upućuju na to da Bugarska može da ugrozi interese građana Rusije koji se ovde nalaze. To je, generalno, tumačenje Ruske Federacije, to je napisano u programskim dokumentima RF i to je normalno, jer je Sofija samu sebe dovela u takvu poziciju i veoma žalim zbog toga. Važno mi je da Bugarska štiti svoje interese na nivou naroda. Bugarski narod nikada ne bi bio tako nastrojen prema Rusiji. Onih koji ovoj temi pristupaju fanatično je samo jedan mali deo, i svi znamo da na neki način zavise od tog malog sloja, koji i sami finansiraju i novcem i drugim sredstvima.
Zastava Bugarske - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
RUSIJA
U Bugarskom gradu protest protiv proterivanja ruskih diplomata
Ali, najvažnija je uvreda koja se nanosi obema stranama. To su uvrede na račun Rusije na institucionalnom nivou i uvrede na račun bugarskog naroda, jer je politička elita u Bugarskoj sada u potpunosti zavisna – i izvršna i predstavnička vlast. Želim da napomenem da su bugarskog predsednika Rumena Radeva na sastanku u Madridu smestili da sedi na desnoj strani od američkog predsednika Džozefa Bajdena, a levo je bio španski kralj. Prema protokolu, na desnoj strani bi u krajnjoj liniji trebalo da sedi predsednik Evropske komisije ili drugi odgovarajući zvaničnik. Ali, tamo smo videli Rumena Radeva. To nije bila njegova odluka. To je diplomatski signal, jer su nas potapšali po ramenu za uspešno obavljena dva zadatka, koji su zapravo, katastrofalni za Bugarsku. To je, pre svega, stav po pitanju Severne Makedonije (u junu je Bugarska neočekivano dala zeleno svetlo za početak pregovora o pridruživanju te zemlje Evropskoj uniji). To je za nas bilo poniženje. I, kao drugo, raskid odnosa ili, u krajnjoj meri, pogoršanje odnosa Bugarske i Rusije do najniže tačke.

Proterivanje ruskih diplomata iz Bugarske

U utorak je Sofija objavila da proteruje 70 ruskih diplomata, koji su, navodno, uhvaćeni u špijunaži. Nakon toga se oglasila zamenica predsednika Vlade Bugarske, lider socijalista Kornelija Ninova koja je pozvala poslanike parlamenta da nalože ministru spoljnih poslova zemlje da povuče notu o proterivanju ruskih diplomata.
Kao odgovor na odluku bugarskih vlasti, ruski ambasador podnela je bugarskom MIP-u protestnu notu zahtevajući poništenje odluke o proterivanju diplomata. Rok koji je Rusija dala Bugarskoj istekao je u 12.00 č u petak. U Moskvi su obećali da će odgovoriti na ovaj čin bugarskih vlasti, kao i da mere neće nužno biti simetrične. Mitrofanova je izjavila za bugarsku TV da postoji mogućnost raskida diplomatskih odnosa zbog masovnog proterivanja ruskih diplomata. Prema njenim rečima, postupci Sofije ne mogu proći bez posledica. Kako je istakla, pred ruskim vlastima pokrenuće pitanje o zatvaranju ruske ambasade u Bugarskoj.
Zastave Bugarske i NATO-a na ceremoniji obeležavanja stupanja Bugarske u ovaj vojni savez - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2022
SVET
Američka pesnica u Sofiji: Zašto se Bugari ponašaju prema Rusiji kao - veći katolici od pape
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
RUSIJA
Bugarska proterala ruske diplomate „po nalogu stranih sila“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala