- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sada je sve ogoljeno - prava pretnja svetu je NATO, a ne Rusija

© Sputnik / Vladimir TrefilovZastava Rusije i zastava Ukrajine ispred logotipa NATO-a
Zastava Rusije i zastava Ukrajine ispred logotipa NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2022
Pratite nas
Samit NATO-a u Madridu samo je konsolidovao kurs tog bloka ka agresivnom obuzdavanju Rusije, ali to ni na koji način neće uticati na politiku Moskve. Rusija će osigurati svoju bezbednost pouzdano i stoprocentno, kažu ruski eksperti uz ocenu da sve što se čulo na skupu potvrđuje da je prava pretnja svetu NATO a ne Rusija.
To što je NATO proglasio Rusiju „najjznačajnijom i direktnom pretnjom“ po mir i bezbednost članica Alijanse, stručnjaci vide kao nastavak antiruske politike, NATO ekspanzije i uspostavljanja hegemonije u svetu, koju blok sprovodi poslednjih 30 godina.

NATO je pretnja svetu, a ne Rusija

Eksperti, međutim, ističu da prava pretnja svetu nije Rusija, već NATO na čelu sa SAD, podsećajući istovremeno na akcije koje su preduzimane poslednjih godina i decenija: 1999. - bombardovanje Jugoslavije, 2001. - povlačenje SAD iz sporazuma o PRO, 2003. - invazija na Irak, 2008. - podsticanje Gruzije na sukob sa Rusijom, 2011. - uništenje Libije, od 2014. - 2022. – podsticanje sukoba u Ukrajinu. Istovremeno, došlo je do talasa širenja alijanse do ruskih granica, a nastavlja se i NATO politika „otvorenih vrata“. Sledeće na redu su Švedska i Finska, koja se graniči sa Rusijom.
Moskva ne vidi problem oko ulaska Finske i Švedske u NATO, ali je Vladimir Putin upozorio da će Rusija odgovoriti istom merom ako NATO rasporedi trupe i infrastrukturu u tim zemljama i stvoriće iste pretnje za područja sa kojih se te pretnje stvaraju. Neizbežno je i da će se odnosi sa Helsinkijem i Stokholmom zbog toga pogoršati.
Anketa
Ko je prava pretnja svetu?
Istovremeno, NATO će nastaviti da jača partnerstvo sa Ukrajinom i Gruzijom, koje teže ulasku u Alijansu, a takođe nastaviće i da pruža Kijevu političku i praktičnu podršku.
„Šta je tu suštinski novo? Da će nastaviti da Ukrajini šalju oružje? Kakva iskrenost! Mi nikada ne bismo to pretpostavili. Možda se to nije dešavalo u protekla dva meseca?! Strogo po Orvelu: ‘Rat – to je mir’. Da li je novina to što su Rusiju proglasili neprijateljem do 2030. godine? Za one koji su zaboravili, podsetiću da je i u prethodnoj doktrini, u vojnoj strategiji NATO-a iz 2019. godine, Rusija već označena kao protivnik... Po mom mišljenju, ništa se suštinski novo nije dogodilo. To što Ukrajinu uvlače u NATO takođe nije novo. Sve je u potpunosti očekivano“, kaže ruski ekspert Armen Gasparjan.

Vuk u ovčijoj koži

Novi NATO Strateški koncept usvojen u Madridu, ne samo da Rusiju opisuje kao „pretnju“, nego i Kinu kao "izazov za bezbednost, interese i vrednosti NATO-a.
Ruski eksperti podsećaju da su sve akcije NATO-a tokom proteklih decenija bile usmerene protiv Rusije, a uprkos činjenici da je Hladni rat završen i da ta vojna alijansa nije raspuštena, počela je konkretnije da se suprotstavlja Rusiji, a sada i Kini.
"Izazove svetskom poretku nisu postavile Rusija ili Kina, već SAD, kada su posle raspada Sovjetskog Saveza počele da prekrajaju svet po sopstvenom nahođenju, a NATO je uvek bio uključen u te procese – počev od bombardovanja Jugoslavije 1999. godine“, kaže ruski ekspert Georgij Fjodorov.
NATO je navikao da u svetu ima poslušnike i da se niko ne protivi kršenju ustaljenih pravila igre koje je postavio Zapad, dodao je on.
"Sada postoje obrnuti procesi. Rusija i Kina imaju svoje nacionalne interese i te interese brane, a NATO-u se to ne sviđa", naglasio je ekspert.
Zemlje Alijanse, dodao je Fjodrov, pretvaraju se da su zaštitnici međunarodnih zakonitosti, koji i same stalno krše. S druge strane, svrstavajući Rusiju među „pretnje“ celom svetu, NATO demonstrira svoj neprijateljski odnos prema Ruskoj Federaciji, a upravo u Madridu su „maske pale“.
„Oni su dosledni, uvek imaju poziciju „vuka u ovčijoj koži“, ali sada su maske potpuno pale“, smatra Fjodorov.
Strategija koju je NATO utvrdio u Madridu za narednu deceniju još je jedna potvrda stavova da je pogrešno taj blok nazivati odbrambenom organizacijom.
Eksperti ocenjuju da se ni SAD ni Evropa neće odlučiti na direktan oružani sukob sa Rusijom, jer bi to dovelo do nuklearnog rata, ali će zvanično označavanje Rusije kao „pretnje“ dovesti do eskalacije tenzija između Moskve i tog bloka i do još većeg porasta antiruskog raspoloženja i militarizacije NATO-a. Međutim, Rusija ima izuzetno „moćno sredstvo odvraćanja“, a to je ruski vojni potencijal, kojim može adekvatno da odgovori na svaku pretnju.
© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaLideri NATO postigli su dogovor o jačanju borbenih grupa u istočnom delu sveta i povećanje broja snaga za brzo reagovanje na preko 300 hiljada vojnika
U Poljskoj se raspoređuje bataljon NATO-a  - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2022
Lideri NATO postigli su dogovor o jačanju borbenih grupa u istočnom delu sveta i povećanje broja snaga za brzo reagovanje na preko 300 hiljada vojnika

Prazne priče iz Madrida

Na samitu NATO-a se ništa novo nije čulo – priznanje lidera zemalja Alijanse da Moskva tom bloku više nije partner, već „glavna pretnja“ samo je retorika, s obzirom da je NATO i ranije održavao partnerstvo sa Moskvom uglavnom „samo na rečima“, kaže ruski politikolog Dmitrij Žuravljov.
"Ništa novo se nije desilo, osim što je NATO postao otvoreniji... Na čemu se zasnivalo to partnerstvo? Na zajedničkoj borbi protiv terorizma. Šta NATO smatra svojim glavnim sredstvom borbe, ako pogledate njegove programe? Strateško nuklearno oružje. Pitanje je, sa kojom terorističkom organizacijom se može boriti strateškim nuklearnim oružjem?“, kaže Žuravljov.
On smatra da su izjave zvaničnika NATO-a o njihovoj nameri da modernizuju Alijansu, preusmeravajući je na borbu protiv terorizma, trgovine narkoticima i piratstvom „samo prazna priča“, pošto struktura NATO-a nije menjana za te tobožnje nove zadatke.
"Ništa se u strukturi NATO-a nije promenilo od pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka... Kako su tada postojale atomske bombe, tenkovi i avioni – tako postoje i danas. Nisu se pojavile policijske snage koje se bore protiv trgovine narkoticima i sl. Ofanzivne armije kakve su i dalje iste. Dakle, ciljevi su ostali isti, jer su mehanizam i ciljevi neodvojivi. Ako imate mehanizam namenjen za kopanje jame, onda možete reći da ćete izgraditi kulu, ali ipak, u realnosti možete samo iskopati rupu. Upravo su se oni svih ovih godina bavili samo kopanjem rupe, a sada su prosto iskreno priznali da im je Rusija glavni neprijatelj... Vratili su se na svoju klasičnu poziciju, i u toj poziciji su prirodniji, s obzirom da su svojevremeno stvoreni za „obuzdavanje “ Sovjetskog Saveza", podsetio je politikolog.
Ekspert je uveren da će ciljevi Severnoatlantske alijanse ostati nepromenjeni i u budućnosti, dok pojedini moskovski eksperti napominju da je posle samita NATO-a „proces prešao na pripremu rata sa Rusijom“, zbog čega će Moskva će morati da preduzme ozbiljne mere kako bi osigurala nacionalnu bezbednost. Ta priprema će zahtevati vreme, trud i resurse, uključujući i prebacivanje trupa. Samim tim, Rusija ne možete ostati neaktivna, s obzirom da povećanje vojnog prisustva NATO-a na ruskim granicama – gomilanje vojske, oružja i jačanje infrastrukture – predstavlja realnu opasnost, posebno ako se ima u vidu da su lideri NATO u Madridu postigli dogovor o jačanju borbenih grupa u istočnom delu sveta i povećanje broja snaga za brzo reagovanje, sa 40 hiljada na preko 300 hiljada vojnika.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
RUSIJA
Lavrov: Rusija više neće verovati ni Evropskoj uniji ni Americi; „Gvozdena zavesa“ se već spušta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala